Προσοχή στις σκέψεις μας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τις περισσότερες φορές που δεν τα καταφέρνουμε στις σχέσεις μας πέφτουμε στη γνωστή παγίδα να κατηγορούμε τον άλλο και να σκεφτόμαστε ότι ο Άλλος είναι ανίκανος να αλλάξει. Αυτό ωστόσο που ουσιαστικά καταφέρνουμε είναι να κλείνουμε τον άλλο σε μια διανοητική φυλακή ακινητοποιώντας τον και εμποδίζοντάς τον να αλλάξει. Του θολώνουμε την αντίληψη. Του κάνουμε κακό.

Κι όμως όλοι είναι ικανοί να ανταποκριθούν στο καλό που έχουν μέσα τους και μπορούμε να τους βοηθήσουμε να πετύχουν αυτές τις αλλαγές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό είναι δυνατό εάν σκεφτούμε πώς ένα σμήνος από περιστέρια πετάει. Το σμήνος φαίνεται να αλλάζει πορεία και να παίρνει ταυτόχρονα στροφή με τρόπο που είναι δύσκολο να προσδιορίσεις ποιο περιστέρι οδηγεί τα υπόλοιπα. Κι όμως. Κάθε περιστέρι ανοιγοκλείνει τα φτερά του εντελώς συγχρονισμένα με τα άλλα και όλα μαζί επιταχύνουν, βυθίζονται, ανεβαίνουν ή πετάνε ψηλά την ίδια στιγμή σαν κάποιος αρχηγός να μεταδίδει την θέλησή του απλά με το να αισθάνεται. Αν είσαι δεκτικός/ή οι άλλοι ανταποκρίνονται. Οι άνθρωποι σε ένα εσωτερικό επίπεδο σχετίζονται με τον ίδιο τρόπο. Όσο περισσότερο είναι κάποιος/α συντονισμένος/η με τη φύση και το ρυθμό του κόσμου τόσο περισσότερο η βούλησή του και η αντίληψή του μεταδίδονται στους άλλους  βοηθώντας στην αλλαγή τους.

«Είσαι αυτό που πιστεύεις ότι είσαι.  Όταν η σκέψη σου είναι αρνητική μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο. Χρειάζεται να βρεις ένα τρόπο για να ξεφύγεις από τον κύκλο. Ένα μεγάλο μέρος της τωρινής σου ζωής βασίζεται σε προηγούμενες σκέψεις σου. Η σκέψη οδηγεί στην πράξη. Η πράξη γίνεται σκέψη που οδηγεί σε άλλη πράξη. Αυτό μπορεί να δημιουργεί διαρκή χαρά, λύπη, απογοήτευση, αισιοδοξία όταν η πρώτη σκέψη είναι χαρά, λύπη, απογοήτευση, αισιοδοξία».

«Όταν θέλεις να αλλάξεις μια βαθιά ριζωμένη σκέψη δράσε σύμφωνα με την καινούργια σου θέληση. Ο νους είναι γεμάτος με παλιές σκέψεις και κυρίως παλιές σκέψεις άλλων. Είναι σημαντικό να μετά-νοήσεις, δηλαδή να αλλάξεις γνώμη σε σχέση με ορισμένα πράγματα. Αυτό ονομάζεται εξέλιξη». 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ