Σκορπιός, κάτω από το ηφαίστειο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πώς ξεκινάει η ζωή; Με τη γονιμοποίηση φυσικά. Και τι προκαλεί τη  γονιμοποίηση; Η επιθυμία.
Επιθυμία. Αυτό λοιπόν είναι ο Σκορπιός.

 

Ο Σκορπιός και τα σκοτεινά ένστικτα

 

Άρης και Πλούτωνας:  ο  παραδοσιακός και ο μοντέρνος κυβερνήτης του Σκορπιού. Ο συνδυασμός αυτών των δύο πλανητών και ο συσχετισμός τους με το Σκορπιού έχει δημιουργήσει τη φήμη για ένα σωρό άσχημα πράγματα, όπως η βία,  η απώθηση, η σκληρότητα, ο σαδισμός. Όμως το καλύτερο που έχει ειπωθεί για τον Άρη και τον Πλούτωνα είναι ότι εκφράζουν μια δυναμική θέληση, μία στέρεη αποφασιστικότητα και μια βαθιά αίσθηση αυτοδιάθεσης.

Ο Άρης δεν είναι όσο απλός παρουσιάζεται συνήθως. Τον συνδέουμε με την αρρενωπότητα, την ευθύτητα, την αυτοπεποίθηση, την επιθετικότητα και τα ένστικτα ανταγωνισμού. Όλα αυτά είναι αληθινά και  ανήκουν στην γκάμα του Άρη και όντως μπορούν να εκφραστούν λιγότερο ή περισσότερο, θετικά ή αρνητικά από ένα Άρειο τύπο- άνδρα ή γυναίκα- σε ψυχολογικό, συναισθηματικό, ή φυσικό επίπεδο. Όμως  αυτά εκφράζουν την πλευρά του Άρη στον Κριό. Ο Άρης όμως έχει και άλλο πρόσωπο, έχει  το «νυχτερινό του οίκο», κατά την μεσαιωνική αστρολογία και αυτός ανήκει στον Σκορπιό. Ο Walter F.Otto  που ήταν Γερμανός κλασσικός φιλόλογος και είναι γνωστός για τις εργασίες του πάνω στην ελληνική μυθολογία γράφει στο διάσημο βιβλίο του «Οι Ομηρικοί θεοί»  για τον Άρη: «Ο Άρης είναι αιμοδιψής, ένας οργισμένος δαίμονας για τον οποίο η σιγουριά στη νίκη δεν είναι παρά αλαζονεία σε σχέση με την λογική δύναμη της Αθηνάς. Οι θεοί τον ονομάζουν «τρελό» και «παράφρονα», δεν ξέρει τι «είναι σωστό», και ο χαρακτήρας του είναι «πότε έτσι και πότε αλλιώς.» Για τον Δία δεν υπάρχει κανείς  «πιο μισητός Ολύμπιος θεός», αφού «σκέφτεται μόνο συγκρούσεις, μάχες και πολέμου». Ο Άρης έχει τις ρίζες του στις αρχαϊκές θρησκείες όπου η αγριότητα είχε ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε άλλες ανελέητες δυνάμεις. Είναι το πνεύμα της κατάρας, της εκδίκησης, του φόνου. Σαν δαίμονας των σφαγών διατηρεί ακόμα το τρομακτικό του στάτους στον Όμηρο. Το στοιχείο του είναι οι φόνοι και ο Όμηρος τον ονομάζει «πρόξενο καταστροφής» και «φονιά των ανθρώπων».

Αντιλαμβανόμαστε από την περιγραφή ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα χαρούμενο τύπο. Αλλά μιλάμε για τον Πλούτωνα. Ο Άρης και ο Πλούτωνας υπακούν στην εξουσία της γης και του κάτω κόσμου. Δεν ανήκουν στις θεότητες του ουρανού. Ο δράκος στη μυθολογία, στα παραμύθια, στις παραδόσεις που αποτελεί  ένα παγκόσμιο σύμβολο εκφράζει  ιδιαίτερα τον Σκορπιό ο οποίος πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τα τρομερά και καταστροφικά  ένστικτα  περισσότερες φορές από όλους εμάς. Ο άθλος του Ηρακλή με την Λερναία Ύδρα είναι ένας κλασσικός Σκορπίσιος μύθος, όπως και του Περσέα με την Μέδουσα.

Η Γοργόνα και η Λερναία Ύδρα είναι χαρακτηριστικές εικόνες της καταστροφικότητας  που ένας Σκορπιός χρειάζεται να αντιμετωπίσει. Ο Περσέας μπόρεσε να αποκεφαλίσει την Μέδουσα μόνο μέσω της αντανάκλασής της στην αστραφτερή του ασπίδα γιατί όποιος έβλεπε την Μέδουσα κατάματα πέτρωνε. Και ο Ηρακλής όταν είδε με φρίκη στη θέση του κομμένου κεφαλιού της Ύδρας  να φυτρώνουν  δύο καινούργια είπε στον ανιψιό του Ιόλαο που ήταν μαζί του να φέρει ένα αναμμένο δαυλό ώστε κάθε φορά που θα κόβει ένα κεφάλι αυτός να το καίει  με τη φωτιά για να μη φυτρώσουν στη θέση του άλλα. Τι λένε αυτοί οι δύο μύθοι; «Ότι  κανένα τέρας δεν μπορεί να νικηθεί μόνο με τη βία. Χρειάζεται επίσης σκέψη και φωτιά- είτε την πάρουμε ως καύση των έντονων αισθημάτων μέσα μας είτε ως φως της γνώσης, έκλαμψη και συνείδηση», λέει η Λιζ Γκριν.  Και τα δύο τέρατα είναι θεϊκά οπότε δεν μπορούν να καταστραφούν. Μπορούν όμως να μεταμορφωθούν. «Είτε αυτά τα όντα περιγράφουν το συναισθηματικό σκοτάδι με το οποίο πολλοί Σκορπιοί έρχονται αντιμέτωποι είτε το μάχονται μέσα στον κόσμο ο «δαίμονας» ενός Σκορπιού τον σπρώχνει να συγκρουστεί με ό,τι είναι τρομακτικό, σκοτεινό και καταστροφικό στη ζωή».


Ο δαίμονας ενός Σκορπιού τον σπρώχνει να συγκρουστεί με ό,τι είναι τρομακτικό, σκοτεινό και καταστροφικό στη ζωή

Στα Άκρα

 

Κάθε ζώδιο έχει την θετική και την αρνητική του πλευρά. Ο Σκορπιός κινείται στα άκρα. Δεν υπάρχουν γκρι ζώνες. Υπάρχει άσπρο και μαύρο. Έχει δύο σύμβολα που εκφράζουν αυτές τις δύο άκρες: η κατώτερη φύση του συμβολίζεται με το φίδι  και η ανώτερη πνευματική του υπόσταση από τον αετό. Και οι δύο πλευρές μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τους άλλους. Ίσως το δυσκολότερο καθήκον ενός Σκορπιού είναι να χρησιμοποιήσει με αυτοσυγκράτηση, γνώση και δημιουργικά την ενέργειά του. Σαν πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μια πολιτεία, σαν πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές. Χρειάζεται να ενώσει τα άκρα του, να συνθέσει τα αντίθετα, να απαλλαγεί από αισθήματα εκδίκησης που πολλές φορές τον κατατρύχουν και να συνειδητοποιήσει ότι η δύναμή του μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και όσους βρίσκονται δίπλα του, ή και όσους απλώς βρίσκονται κοντά του για λίγο.

Ναι η προσωπικότητα του Σκορπιού ίσως να είναι η περισσότερο παρεξηγημένη του ζωδιακού. Κατηγορείται για την έντονη σεξουαλικότητά του, για υπόγειες και κακές προθέσεις, για εκδικητικότητα. Λένε ότι είναι δύσκολος χαρακτήρας, ότι χειραγωγεί, ότι παίζει παιχνίδια εξουσίας, ότι… Η αρνητική του πλευρά μπορεί να είναι καταστροφική. Ο πόλεμος των συμμοριών, η Μαφία, η ποτοαπαγόρευση, το λαθρεμπόριο και η μαύρη αγορά είναι παράγωγα της αρνητικής χρήσης του Πλούτωνα.  Μάλιστα. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά.

Υπάρχει όμως και η φωτεινή πλευρά.  Πολλοί, πάρα πολλοί  Σκορπιοί έχουν  συνεισφέρει με όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα  με τα «τέρατα» της κοινωνίας: ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με  Ήλιο στον Σκορπιό πάλεψε εναντίον του ρατσισμού, ο Γκάντι με Ωροσκόπο Σκορπιό αγωνίστηκε γα την  ινδική ανεξαρτησία και ήταν ο εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών, ο Φρόιντ με Ωροσκόπο Σκορπιό συνέβαλε αποφασιστικά στη λειτουργία του ασυνειδήτου βοηθώντας τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ένα σκοτεινό κόσμο κάτω από την επιφάνεια.  Αυτοί οι τρεις είναι μερικοί από αυτούς που ήρθαν αντιμέτωποι με τη Λερναία Ύδρα και τη Μέδουσα δημιουργώντας βαθιές αλλαγές στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Αλλά η πιο βαθιά έκφραση αυτής της μάχης είναι μέσα στο άτομο- μέσα μας είναι η Μέδουσα και η Λερναία Ύδρα. Δεν παραμένουν θαμμένες  αλλά σηκώνονται και προκαλούν όχι μία φορά αλλά πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής. Αυτό το ξέρουν ιδιαίτερα οι Σκορπιοί.

 

 

Σκορπιός, κάτω από το ηφαίστειο

(συνέχεια)

Ο πυρήνας του Σκορπιού

 

Η θεωρία της Συναλλακτικής  ψυχολογίας δημιουργήθηκε από τον Καναδό ψυχίατρο Eric Berne (10 Μαΐου- 15 Ιουλίου 1970). Κάθε ώριμο άτομο λέει ότι έχει στην προσωπικότητά του τρία μέρη: το παιδικό κομμάτι, το κομμάτι που μιμείται τους γονείς και τον ενήλικα  Ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να αντιδράσει είτε σαν παιδί, είτε σαν γονέας, είτε σαν ενήλικας. Ο Πλούτωνας  σχετίζεται με το παιδικό εγώ που είναι και το πιο δυναμικό από όλα τα εγώ. Ένα παιδί αισθάνεται ότι είναι το κέντρο της προσοχής μέσα στην οικογένεια και τον εαυτό του ως το κέντρο του προσωπικού του σύμπαντος. Το παιδικό εγώ εξελίσσεται σε ένα υγιές ενήλικο εγώ εκτός κι αν υπάρχουν έντονα τραύματα στα παιδικά του χρόνια. Η φυσική εξέλιξη τότε ανατρέπεται και το παιδί κατεβαίνει στον κάτω κόσμο κατά μία έννοια. Εάν ένα παιδί δεν τρέφεται σωστά, δεν αγαπιέται, φοβάται ότι οι ανάγκες του δεν θα ικανοποιηθούν, ή νιώθει ότι δεν μπορεί να τραβήξει την προσοχή με κανένα τρόπο τότε κάθε του αντίδραση- δυνατές φωνές, κλάμα, το ταρακούνημα της κούνιας του, η εκσφενδόνιση αντικειμένων- έχει σαν στόχο να τραβήξει την προσοχή- είναι ζήτημα πια επιβίωσης του. Έτσι μαθαίνει να χειραγωγεί, να παίζει παιχνίδια εξουσίας, να δημιουργεί φασαρία και θόρυβο ώστε να πάρει αυτό που θέλει. Και τα χρησιμοποιεί σαν ενήλικας στη ζωή του γιατί δεν ξέρει άλλο τρόπο ώστε να τα πάρει.

Δυνατό υπόδειγμα Σκορπιού είναι  ο  Έντμοντ Νταντές στο βιβλίο του  Αλέξανδρου Δουμά Ο Κόμης του Μόντε Κρίστο:  ένας τίμιος, νεαρός ναυτικός  ετοιμάζεται να παντρευτεί την όμορφη Μερσέντες. Τα όνειρά του όμως, διαλύονται απότομα όταν ο Φερνάν, ο καλύτερος του φίλος, τον εξαπατά θέλοντας να κάνει δική του τη Μερσέντες. Ο Έντμοντ καταδικάζεται άδικα για προδοσία και βρίσκεται έγκλειστος στη φημισμένη φυλακή στο νησί του Σατό Ντ’ Ιφ. Ο εφιάλτης του θα διαρκέσει δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια. Όταν βγει δεν έχει ξεχάσει και επιστρέφει για αντίποινα και για να εκδικηθεί. Η εντιμότητά του δίνει τη θέση της στον πόθο να πάρει εκδίκηση από όλους εκείνους που τον αδίκησαν και τον πρόδωσαν.

Στην ουσία τους οι Σκορπιοί είναι θεραπευτικοί. Μπορούν να αρρωστήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, μπορούν όμως  και να  θεραπευτούν και να θεραπεύσουν. Εάν μπορέσουν να βρουν την κατάλληλη σχέση και να τη διατηρήσουν τότε μπορούν να γίνουν όργανο της θεραπείας των άλλων.

Ο Σκορπιός είναι εξαιρετικά πιστός στα αισθήματά του και στα αισθήματα των άλλων. Διαθέτει τρομερή αντοχή. Δεν υπάρχει καμία κρίση όσο μεγάλη κι αν είναι που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Ένας Σκορπιός βρίσκεται στα νερά του σε οποιαδήποτε κρίση. Και βεβαίως όλα είναι εμπιστοσύνη. Έτσι και καταφέρεις μετά από πολλές δοκιμασίες που θα σε περάσει, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του θα την έχεις για πάντα. Θα μπει και θα βγει από την κόλαση αν χρειαστεί για σένα. Αν όμως τον προδώσεις  τότε έχεις πρόβλημα.  Για τους Σκορπιούς εφευρέθηκε η φράση «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.» Αν του επιτεθείς θα νιώσεις το κεντρί του. Δεν υπολογίζει καν αν καταστρέφοντας σε μπορεί να καταστραφεί και ο ίδιος.

Στην ουσία τους οι Σκορπιοί είναι θεραπευτικοί. Μπορούν να αρρωστήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, μπορούν όμως  και να  θεραπευτούν και να θεραπεύσουν. Εάν μπορέσουν να βρουν την κατάλληλη σχέση και να τη διατηρήσουν τότε μπορούν να γίνουν όργανο της θεραπείας των άλλων.

 

Ο Φάουστ είναι Σκορπιός 

 

O μύθος του Φάουστ είναι μια ακόμα σύνθετη και ακριβής έκφραση του Σκορπιού. Η ιστορία του διαβολικού Φάουστ, ο πόθος του για εξουσία και απολαύσεις, η διαφθορά του και η λύτρωσή του έγιναν μυθιστόρημα,  ποίηση, μουσική, θέατρο, όπερα και ζωγραφική. Ο Φάουστ στοιχειώνει το Δυτικό Πνεύμα αδιάκοπα- μπορεί να μην πιστεύουμε σήμερα σε γοργόνες και ύδρες αλλά ο Μεφιστοφελής παραμονεύει στη γωνία. Είναι η τραγωδία ενός «πνευματικού ανθρώπου», ο οποίος στη δύση της ζωής του συνειδητοποιεί ότι αφιερώθηκε στη μελέτη και στο πνεύμα και δεν γεύτηκε καμιά από τις χαρές της ζωής. Όπως συμβαίνει συχνά με τους ανθρώπους ο Φάουστ εκφράζει, κατόπιν εορτής, το διακαή πόθο να ξαναρχίσει τη ζωή του, αλλά να την αφιερώσει αυτή τη φορά στις γήινες απολαύσεις. Ο Σατανάς εμφανίζεται και του προτείνει μια συναλλαγή: θα του ξαναδώσει τη νεότητά του και τις απολαύσεις που στερήθηκε, με αντάλλαγμα να αποκτήσει την ψυχή του Φάουστ μετά το θάνατό του. Ο Γκαίτε που  είχε Ωροσκόπο Σκορπιό  αντιμετώπισε την ιστορία του Φάουστ σαν μια πορεία από το σκοτάδι προς το θεό. Η αρνητικότητα και ο κυνισμός δυναστεύουν πολλούς Σκορπιούς. Πολλές φορές κρύβονται πίσω από μια αισιόδοξη επιφάνεια σε σημείο που και οι ίδιοι οι Σκορπιοί δεν συνειδητοποιούν τον αρνητισμό και τον κυνισμό που φέρουν. Συνήθως αυτή τους η τάση παίρνει τη μορφή κατάθλιψης, ή απάθειας, ή της βεβαιότητας  ότι όλα θα πάνε άσχημα στο τέλος, ότι κάθε προσπάθεια οδηγεί σε μια καταδίκη, ή σε ένα αδιέξοδο. 

Αυτή η αρνητικότητα έχει πιθανόν τις ρίζες της στα παιδικά χρόνια. Συχνά και σε πολύ μικρή ηλικία ένας Σκορπιός έρχεται αντιμέτωπος με τη σκοτεινή πλευρά της ζωής: πιθανόν μέσα από ένα θάνατο, ή μεγάλες οικονομικές κρίσεις, σοβαρές  ασθένειες, κατάθλιψη ενός γονιού, γεγονότα μεταξύ ζωής και θανάτου, ή αντιμετωπίζοντας κοινωνικά ταμπού. Με κάποιο τρόπο το σκοτάδι είναι παρόν και πραγματικό. Από τότε περιμένει τα πράγματα να στραβώσουν ανά πάσα στιγμή. Η ανταλλαγή του Φάουστ με τον Μεφιστοφελή (που δεν εμφανίζεται ως δαίμονας αλλά ενδεδυμένος ως ευπατρίδης, με κόκκινη ενδυμασία) είναι σαφής: σού δίνω απολαύσεις, μου δίνεις την ψυχή σου. Το φοβερό με τους Σκορπιούς είναι ότι προσπαθώντας υπερβολικά να αποκτήσουν κάτι δεν αφήνουν τη ζωή να λειτουργήσει μόνη της. Έτσι τη στιγμή που ένας Σκορπιός αποκτάει αυτό που επιθυμεί διακαώς η ευτυχία χάνεται.

Σκορπιός, κάτω από το ηφαίστειο

(συνέχεια)

Για τους Σκορπιούς το τέλος είναι μια καινούργια αρχή

 

«Τα σιγανά ποτάμια να φοβάσαι» είναι μια έκφραση που ταιριάζει γάντι στους Σκορπιούς. Μπορεί το ποτάμι να σου προσφέρει ηρεμία, να έχει κάτι μυστηριώδες, ή να σε γοητεύει όμως κάτω από την επιφάνεια στο βάθος του δεν ξέρεις τι ακριβώς κρύβεται, τι υπάρχει και τι συμβαίνει. «Στον  πάτο ενός πηγαδιού», λέει η Clare Martin, «υπάρχει φθορά, αποσύνθεση και σήψη  που  όλοι εμείς, εκτός αν είμαστε Σκορπιοί,  δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε. Δεν υπάρχει τίποτα επιφανειακό σ’ αυτό το ζώδιο και οι Σκορπιοί  δεν παίρνουν ποτέ τη ζωή ελαφρά. Αυτό το ζώδιο δεν έχει καμία σχέση με την παλιρροϊκή φύση του Καρκίνου, ή την ρευστότητα των Ιχθύων. Η ηρεμία, το σκοτάδι και το βάθος κάνουν τον Σκορπιό το πιο συναισθηματικά έντονα  ζώδιο του ζωδιακού».  Ένας Σκορπιός μπορεί να είναι μυστικοπαθής, ιδιωτικός και να διαθέτει εντυπωσιακό αυτοέλεγχο. Σαν ηφαίστειο μπορεί να είναι ανενεργό, ή δραστήριο. Ανενεργός ή δραστήριος ένας Σκορπιός επεξεργάζεται αισθήματα όλη την ώρα και αποθηκεύει εντυπώσεις και εμπειρίες που θα χρησιμοποιήσει αργότερα. Σαν ζώδιο που ενδιαφέρεται να έχει συνεχώς τον έλεγχο των συναισθημάτων και των ανθρώπων γύρω του ένας Σκορπιός μπορεί να περιμένει- ξέρει την αξία της αναμονής.

Ο Σκορπιός έχει εξαιρετική μνήμη, διεισδυτικό μυαλό  και την έντονη παρόρμηση να ερευνάει κάτω από την επιφάνεια. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι  οι γενέθλιοι χάρτες ντεντέκτιβ  και ψυχαναλυτών συνήθως έχουν έντονο Πλουτώνιο στοιχείο. Ο Άρης στον Σκορπιό δεν είναι ο βιαστικός, θερμοκέφαλος και  ανυπόμονος Άρης που κυβερνάει τον Κριό. Στον Σκορπιό έχουμε ένα Άρη υπόγειο, προσεκτικό με αυτοσυγκράτηση. Στον Σκορπιό έχουμε τον Άρη ως στρατιώτη και όχι τον Άρη ως χούλιγκαν. Στον Σκορπιό έχουμε το μαχαίρι που χρησιμοποιεί ένα χειρουργός με ακρίβεια και όχι το μαχαίρι στα χέρια ενός κλέφτη που βιάζεται.

Ο Stephen Aroyo χρησιμοποιεί τον όρο «συναισθηματικός εξτρεμισμός» για να χαρακτηρίσει το ζώδιο του Σκορπιού. «Η ακρότητα είναι παρούσα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: υπάρχει η ανάγκη από τη μία να ελέγξουν και να καταπιέσουν τα αισθήματά τους και η ανάγκη να τα εκφράσουν έντονα και εντατικά από την άλλη. Υπάρχει μία ενστικτώδης μυστικότητα που έρχεται σε αντίθεση με την δυναμική επιθυμία να ερευνήσουν το άγνωστο στον εαυτό τους και στους άλλους. Υπάρχει ο φόβος ότι θα κατακλυστούν από δυνατά αισθήματα και θα αφεθούν σε «ταμπού» εμπειρίες ενώ την ίδια στιγμή τις επιθυμούν μετά μανίας. Φοβούνται ότι θα χάσουν  τον έλεγχο σεξουαλικά ή συναισθηματικά ενώ αγωνίζονται συχνά με πάθος και λαχτάρα για συναισθηματική και σεξουαλική  ολοκλήρωση.»

Κλείνοντας να φωτίσουμε και μια άλλη σημαντική διάσταση που έχει το ντουέτο Φάουστ/Μεφιστοφελή: παρόλο τον εγωισμό και το πάθος για εξουσία ένας Σκορπιός δεν σταματάει να προσβλέπει, να έλκεται, να ονειρεύεται και να επιδιώκει την Αγάπη  που αποτελεί τελικά και τη λύτρωσή του. Ο Πλούτωνας είναι μυθολογικά ένας θεός που γοητεύει και βιάζει: θυμηθείτε τον μύθο της Περσεφόνης, το βιασμό της και την κάθοδό της στον Κάτω Κόσμο. Ο βιασμός είναι ψυχολογικός. Είναι η βίαιη ενηλικίωση, το τέλος της αθωότητας, η βίαιη έξοδος από την Εδέμ. Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στην εκστατική ένωση με την μητέρα μας κατά τη διάρκεια της κύησης. Ο Σκορπιός με τον Έρωτα επιστρέφει για λίγο στην Εδέμ. Γι αυτό και είναι τόσο σημαντικός για τον Σκορπιό. Ο Έρωτας είναι πάντα μια μύηση που μας περνάει από την παιδικότητα στην ενηλικίωση. Αυτή η  μύηση έχει πόνο που ο Σκορπιός τον ξέρει αλλά δεν μπορεί να τον αποφύγει.  

 

ΣΧΟΛΙΑ