Συναισθηματικό φορτίο – Όλοι έχουμε κάτι να πετάξουμε από πάνω μας

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Καμιά φορά πρέπει να αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Η ζωή είναι ένα ταξίδι και δεν μπορείς να κουβαλάς τα πάντα μαζί σου, μόνο τα χρήσιμα.*

Συνειδητοποιείς ότι κουβαλάς συναισθηματικό φορτίο από δυσάρεστες εμπειρίες που επηρεάζουν την τωρινή σου ζωή όταν:

Γίνεσαι υπερπροστατευτικός.  Κάποιος με αρνητικές εμπειρίες εντυπωμένες στη συνείδηση καταβάλλει τέτοια προσπάθεια να μην ξαναπληγωθεί που μπορεί να οδηγηθεί σε συναισθηματικό μούδιασμα. Με δυσκολία θυμάται πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσε κάτι.

Δεν μπορείς να αποστασιοποιηθείς και να φερθείς ψύχραιμα σε κάποιον που σου θυμίζει ένα πρόσωπο που σε πόνεσε παλιότερα. Καταβάλλεις τεράστια προσπάθεια και σου παίρνει πολύ χρόνο για να πάρεις μια σημαντική απόφαση. Σκέφτεσαι διαρκώς πόσο πιο ωραία ήταν η ζωή σου παλιότερα ή πόσο χειρότερη είναι από κάποιου άλλου. Και όσο περισσότερο το κάνεις τόσο μεγαλώνει το συναισθηματικό κενό μέσα σου.  Χάνεις την εμπιστοσύνη σου, ιδίως στον εαυτό σου.

Δεν μπορείς να προβλέψεις πότε θα γίνεις συναισθηματικό ράκος. Αλλά μπορείς να αμβλύνεις τη φόρτιση αν δεν κατακρίνεις τον εαυτό σου που νιώθει έτσι. Αναζήτησε τις ρίζες.

-Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα συναισθηματικά βαρίδια;

Δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, είναι μια διαδικασία που θέλει προσπάθεια και χρόνο. Πρέπει να είσαι πρόθυμος να αλλάξεις νοοτροπία, το πώς βλέπεις τα πράγματα. Χρειάζεται επιμονή και αυτοπεποίθηση για να δεις τον κόσμο να μεταμορφώνεται γύρω σου αργά αλλά σταθερά.

Δεν μπορείς να προβλέψεις πότε θα γίνεις συναισθηματικό ράκος. Αλλά μπορείς να αμβλύνεις τη φόρτιση αν δεν κατακρίνεις τον εαυτό σου που νιώθει έτσι. Αναζήτησε τις ρίζες. Τι σε έκανε να νιώσεις έτσι, είναι τόσο σημαντικό, τι μπορείς να κάνεις για να μην επαναληφθεί, πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις; Πάρ΄το στα χέρια σου.

Με το να θάβεις τα συναισθήματά σου δυσκολεύεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα. Η μέρα που όσα έχεις καταπιέσει μέσα σου θα βγουν όλα μαζί μονομιάς στην επιφάνεια δεν θα είναι εύκολη. Μη φέρεσαι σα να μπορείς να σταματήσεις να νιώθεις το παραμικρό, άστο να βγει από μέσα σου και ξέχασέ το.

Όταν δυσάρεστες αναμνήσεις ζωντανεύουν στο μυαλό σκέψου τι μπορείς να αντλήσεις από αυτές. Υπάρχει πάντα ένα μάθημα πίσω από μια επώδυνη εμπειρία, πρέπει να το αναζητήσουμε προσεκτικά και να το καταλάβουμε. Με αυτόν τον τρόπο, ναι, το παρελθόν μας χρησιμεύει.

Οι αλλαγές παίρνουν χρόνο. Αν νιώσεις ότι είναι πολύ δύσκολο για να πετύχει συνέχισε, μην τα παρατάς. Θυμήσου ότι οι σκέψεις είναι μόνο σκέψεις, πάνε κι έρχονται, όσο γραπώνεσαι σε αυτές χάνεις το παρόν. Το τώρα είναι το μόνο που έχουμε.

 

* Χα Τζιν, πολυβραβευμένος ποιητής και συγγραφέας, γεννημένος στην Κίνα μόνιμα εγκατεστημένος στην Αμερική από το 1985 

ΣΧΟΛΙΑ