Συνδυάζοντας Ήλιο- Σελήνη- Ωροσκόπο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΝ υπάρχουν εύκολες λύσεις, απολυτότητα, ή απαράβατοι νόμοι. Θεωρούμε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιοι δείκτες συμβατότητας που διευκολύνουν ή δυσκολεύουν τις σχέσεις μας όπως η αρμονία ή δυσαρμονία μεταξύ του Ήλιου, της Σελήνης και του Ωροσκόπου μεταξύ δύο ανθρώπων που ενδιαφέρουν ο ένας τον άλλο.

Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα ο εμβληματικός Αυστριακός συγγραφέας Ρόμπερτ Μούζιλ σημείωνε τη σπουδαιότητα που είχε αποκτήσει η λέξη «σύντροφος» αντικαθιστώντας σιγά σιγά το «άντρας» και «γυναίκα»: μια σχέση συμβολαίου  που μπορούμε να διαλύσουμε κοινή συναινέσει.  Σαν εκδήλωση  του οικονομικού μοντέλου: ο καθένας έχει γίνει μια μικρή επιχείρηση και οι υποθέσεις της καρδιάς είναι ένα είδος μπίζνες, σχολιάζει ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στο Παράδοξο του Έρωτα.

Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο της ιστορίας των σχέσεων που  θέλουμε να αγαπάμε και να μας αγαπάνε με πάθος αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε την αυτονομία μας, να μην αισθανόμαστε δέσμευση, να μην έχουμε υποχρεώσεις και καθήκοντα, αλλά να είμαστε Μαζί Ελεύθεροι- δηλαδή σα να προσπαθείς να φας χωρίς να μασήσεις. Αυτή η αντίφαση έχει σαν αποτέλεσμα 14 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία να μένουν μόνοι σε ένα σύνολο 170 εργένηδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι όμως συνεχίζουμε να ερωτευόμαστε, να παντρευόμαστε, να αναζητούμε τον Άλλο, να τρελαινόμαστε, να υποφέρουμε, να εκστασιαζόμαστε. Ο ερωτικός Άλλος είναι πάντα ένα μυστήριο που μας έλκει και μας προκαλεί να ζήσουμε μαζί του την μεγάλη Έκσταση, τη μεγάλη Καταστροφή, μιαν αρμονική ενδιαφέρουσα Διάρκεια, ή ένα τρενάκι του τρόμου που κάθε τόσο βγαίνει ο Δράκος.

Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος που ήταν ονομαστός Έλληνας φυσικός φιλόσοφος, αστρονόμος και αστρολόγος, (έζησε στην Αλεξάνδρεια κατά την περίοδο 127151 μ.Χ)  ήταν ο πρώτος που τόνισε ότι οι όψεις που κάνουν μεταξύ τους οι  Ήλιοι, οι Σελήνες και οι  Ωροσκόποι  μεταξύ δύο ανθρώπου δείχνουν το βαθμό της αρμονίας, ή της δυσαρμονίας μεταξύ τους. Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος είπε ότι «η αγάπη και το μίσος είναι διακριτά από την αρμονία ή τη δυσαρμονία των Φώτων (Ήλιου και Σελήνης)  και από τους ωροσκόπους των δύο γενέθλιων χαρτών».  Ο Πτολεμαίος είχε δίκιο. Η απουσία των μεγάλων Πτολεμαϊκών όψεων (σύνοδος, τρίγωνο, τετράγωνο, αντίθεση, εξάγωνο)  μεταξύ των δύο Ήλιων, των δύο Σεληνών, και των δύο Ωροσκόπων δημιουργεί σοβαρό εμπόδιο στη συμβατότητα δύο ανθρώπων. Μπορούν να λειτουργήσουν πολλά είδη σχέσεων αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη εμπλοκή από την έλλειψη των Πτολεμαϊκών όψεων μεταξύ αυτών των τριών σημείων. Η έλλειψή τους δημιουργεί την αίσθηση ότι κοιμάσαι με κάποιον από άλλο πλανήτη. Δε δημιουργεί τόσο αντιπαράθεση, ή σύγκρουση, ή κόντρα όσο έλλειψη επικοινωνίας, δέσμευσης και ενέργειας.

Εάν οι δύο Ήλιοι είναι αρμονικοί μεταξύ τους τότε οι δύο σέβονται ο ένας τις απόψεις τους άλλου, βοηθάνε στις επιδιώξεις τους ο ένας τον άλλο, Όταν έχουμε δύο Σελήνες σε παρόμοια ζώδια τότε υπάρχει οικειότητα, ασφάλεια, υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον, άνεση. Όταν οι δύο Ωροσκόποι είναι αρμονικοί τότε υπάρχει κοινή προοπτική, σχετική πορεία, αντιλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο την πραγματικότητα.

Πέρα από τον Ήλιο, τη Σελήνη και τον Ωροσκόπο και υπολογίζοντας όλες τις διαφορετικές πλανητικές όψεις, μπορούμε να πούμε ότι ένας καλός εμπειρικός κανόνας στη συναστρία  είναι ότι όσο περισσότερες όψεις υπάρχουν μεταξύ των αστρολογικών χαρτών δύο ανθρώπων τόσο περισσότερο δένεται η σχέση τους- ανεξαρτήτως της ευκολίας, ή της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν. Ναι, δεν είναι μόνο οι αρμονικές όψεις που κολλάνε αλλά και οι δυσαρμονικές αποτελούν επίσης κόλλα- μόνο που οι δεύτερες είναι πιο απαιτητικές και παθιασμένες.

Όταν αλληλεπιδρούμε κοινωνικά με ανθρώπους που οι χάρτες μας κάνουν ελάχιστες όψεις μεταξύ τους έχουμε την τάση να αντιδρούμε με τυπικότητα, με ευγενικά κλισέ που αποτυπώνονται στο πρόσωπο και την κινησιολογία μας και σύντομα μετακινούμαστε κάπου που υπάρχουν πιο ενδιαφέροντα  πεδία ενέργειας.  Εάν καταλήξουμε στο κρεβάτι, ή χειρότερα προσπαθήσουμε να σχετιστούμε με κάποιον/α από  αυτούς  πρόκειται για θρίαμβο της αυταπάτης που δημιουργείται  από πόθο ή ψυχολογική προβολή που υπερισχύουν προσωρινά της καρδιάς, της ψυχής ή των αισθήσεων.  Τις περισσότερες φορές τέτοιου είδους σχέσεις απλώς δεν λειτουργούν, ή δεν προχωράνε.

Η μέθοδος του Πτολεμαίου ήταν να συγκρίνει τους Ήλιους, τις Σελήνες και τους Ωροσκόπους επειδή αυτά τα τρία σημεία μας δίνουν ουσιαστικές και σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση μας με τον κόσμο έξω από εμάς. Φυσικά και όλη η ιστορία των σχέσεων δεν τελειώνει σε αυτά τα τρία σημεία. Οι σχέσεις μεταξύ των υπόλοιπων πλανητών μεταξύ δύο γενέθλιων χαρτών, οι οίκοι που βρίσκονται κλπ ξεδιπλώνουν αναλυτικά το ποιόν και το περιεχόμενο της σχέσης και τις πιθανότητες εξέλιξής της, τη συμβατότητα και τα εμπόδια, ή τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει.  Οι όψεις μεταξύ των πλανητών που δημιουργούνται μεταξύ των δύο ανθρώπων λένε διαφορετικές μικρές ιστορίες. Είναι μικρά σενάρια που χρειάζεται να συνειδητοποιηθούν και να εκδηλωθούν ώστε να υπάρξει πρόοδος και εξέλιξη.

Προσοχή εδώ τώρα για να ξεχωρίσουμε ποια ζώδια είναι αρμονικά μεταξύ τους και ποια είναι δυσαρμονικά ώστε να δούμε αν οι Ήλιοι, οι Σελήνης και οι Ωροσκόποι που μας ενδιαφέρουν κάνουν μεταξύ τους ευνοϊκές όψεις ή δύσκολες. Δύο πλανήτες είναι αρμονικοί μεταξύ τους αν ανήκουν και οι δύο  σε αρσενικά, ή θηλυκά ζώδια. Τα αρσενικά ζώδια είναι όλα τα ζώδια της φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) και όλα τα ζώδια του αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος) Και τα θηλυκά είναι όλα τα ζώδια της γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) και όλα τα ζώδια του νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες). Εντάξει μέχρι εδώ; Προχωράμε. Εάν ένας Ήλιος, ή Σελήνη, ή Ωροσκόπος είναι αρσενικός και ο άλλος είναι θηλυκός τότε έχουμε δυσαρμονία. Εάν οι δύο Ήλιοι/Σελήνες/Ωροσκόποι ανήκουν στην ίδια ομάδα είναι αρμονικοί μεταξύ τους. Παραδείγματα: Ένας Ήλιος στον Λέοντα είναι αρμονικός με ένα Ήλιο στον Ζυγό αφού ανήκουν και οι δύο σε αρσενικά ζώδια, όπως και μία Σελήνη στον Καρκίνο είναι αρμονική με μια Σελήνη στον Αιγόκερω αφού και οι δύο είναι θηλυκές.  Όμως ο Λέων είναι δυσαρμονικός με τον Αιγόκερω  αφού έχουμε τον πρώτο αρσενικό και τον δεύτερο θηλυκό. Τώρα η διαδικασία είναι να συγκρίνετε ξεχωριστά τις όψεις που κάνουν μεταξύ τους οι δύο Ήλιοι που σας ενδιαφέρουν, μετά οι δύο Σελήνες και ύστερα οι δύο Ωροσκόποι- η σύγκριση μπορεί να γίνει για κάθε σημαντική σχέση που σας ενδιαφέρει και φυσικά για τις συναισθηματικές σχέσεις.

Όλα τα ζώδια του ίδιου φύλου είναι αρμονικά μεταξύ τους επειδή η λέξη αρμονία, (εκ του ρήματος «αρμόζω» ή «άρω» -βάση και της λέξεως «αρετή») σημαίνει αρμογή, μουσική συμφωνία, συνομολογία, συναρμογή, σύνδεσμος και, κατ’ επέκταση, εναρμόνιση.  Δηλαδή μοιάζουν μεταξύ τους. Όταν ένα ζευγάρι από πλανήτες μεταξύ δύο ανθρώπων βρίσκονται σε αρμονικά ζώδια τότε έχουμε παρόμοιες αντιδράσεις, είμαστε στραμμένοι προς την ίδια κατεύθυνση, μπορούμε να στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο.  Εάν οι δύο Ήλιοι είναι αρμονικοί μεταξύ τους τότε οι δύο σέβονται ο ένας τις απόψεις τους άλλου, βοηθάνε στις επιδιώξεις τους ο ένας τον άλλο, Όταν έχουμε δύο Σελήνες σε παρόμοια ζώδια τότε υπάρχει οικειότητα, ασφάλεια, υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον, άνεση. Όταν οι δύο Ωροσκόποι είναι αρμονικοί τότε υπάρχει κοινή προοπτική, σχετική πορεία, αντιλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο την πραγματικότητα.

Συνδυάζοντας Ήλιο- Σελήνη- Ωροσκόπο

(συνέχεια)

Όταν υπάρχει δυσαρμονία σε ένα από τους τρεις δείκτες συμβατότητας τότε υπάρχει μια βασική και συνειδητή διαφορά στη σχέση που μπορεί να γίνει αιτία αντιπαράθεσης, ή σύγκρουσης. Οι διαφορές βρίσκουν τρόπο να εκδηλωθούν περισσότερο εύκολα και άμεσα από την συναίνεση και τις ομοιότητες, οπότε η προσοχή στρέφεται κατευθείαν σε αυτές.  Όταν οι δύο Ήλιοι βρίσκονται σε δυσαρμονία τότε έχουμε  μια σύγκρουση διαφορετικών προσωπικοτήτων- η κινητήριος δύναμη που σηκώνει τον καθένα από το κρεβάτι του κάθε πρωί είναι εντελώς διαφορετική. Δεν έχουμε  τις ίδιες επιδιώξεις, κοινούς στόχους, συμβατά όνειρα. Στην περίπτωση δύο διαφορετικών Σεληνών υπάρχει διαφορά στις συναισθηματικές αντιδράσεις- αλλιώς εκφράζομαι εγώ συναισθηματικά κι αλλιώς εσύ. Είναι διαφορετικά τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια και μας ησυχάζουν εσωτερικά. Όσον αφορά δε τους ασύμβατους Ωροσκόπους υπάρχει μια εντελώς διαφορετική οπτική της ζωής και του τρόπου που εκφραζόμαστε.

Μέχρι τώρα κάποιος που διαβάζει το κείμενο είναι πολύ πιθανόν να θεωρήσει ότι έχουμε την ιδανική σχέση όταν Ήλιοι, Σελήνες και Ωροσκόποι βρίσκονται σε αρμονικά μεταξύ τους ζώδια. Η απάντηση είναι γρήγορη και σαφής: ΟΧΙ. Εάν κάτι τέτοιο ήταν αλήθεια τότε ο Μπιλ Κλίντον θα ήταν το ιδανικό ζευγάρι με την Μόνικα Λιουίνσκι αφού οι τρεις δείκτες τους είναι ταυτόσημοι: έχουν και οι δύο τον Ήλιο τους στον Λέοντα,  τη Σελήνη τους στον Ταύρο και τον Ωροσκόπος του στον Ζυγό.  Η απόλυτη αρμονία σε μια σχέση δημιουργεί πλήξη και το λιγότερο βάλτωμα. Όλοι έχουμε συναντήσει κάποιον/α που αντιλαμβανόμαστε κατά τη διάρκεια της επαφής μας ότι έχουμε κοινά χαρακτηριστικά, ή παρόμοιες αντιδράσεις. Αμέσως καταλαβαίνεις ένα κομμάτι του άλλο που σου φαίνεται οικείο και γνωστό αλλά την  στιγμή που αφήνετε ο ένας τον άλλο μένεις με την αίσθηση ότι κάτι λείπει, ή ένα ερωτηματικό που επικρέμεται, ένα χάσμα- σα να είστε στο ίδιο ασανσέρ πατώντας το κουμπί για το ισόγειο και ξαφνικά κάποιος από τους δύο κατεβαίνει στον πρώτο.

Και οι δύο έκαναν βουτιές στην Μεσόγειο από τεράστιο ύψος και οδηγούσαν τα αυτοκίνητα τους με τεράστια ταχύτητα στις στροφές. Μια φορά μετά από ένα καυγά με τον Σκοτ η Ζέλντα έπεσε στις ρόδες του αυτοκινήτου του και τον προκαλούσε να την πατήσει κι αυτός άρχισε να κινεί το αυτοκίνητο πάνω της…

Οι  σχέσεις ωριμάζουν όταν  υπάρχει διαθεσιμότητα και ευλυγισία, όταν υπάρχει ανταλλαγή, υποχώρηση και συνεργασία ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ενότητα. Ελάχιστοι από εμάς έχουν την δύναμη να αλλάξουν διαδρομή, να κάνουν ένα βήμα πίσω, ή να αφεθούν στις αλλαγές με τη θέλησή τους. Χρειαζόμαστε τους άλλους ανθρώπους, τον Άλλο ώστε μέσα από την αντιπαράθεση, την αντίδραση, την ένταση να μας αναγκάσει ή να τον αναγκάσουμε να αλλάξει ώστε να συναντηθούμε. Όταν έχουμε τους τρεις δείκτες σε αρμονικά ζώδια  το χαλίκι στο παπούτσι που μας κάνει να νιώθουμε άβολα, ανήσυχοι, ενοχλημένοι, η φαγούρα και η ανάγκη για αλλαγή λείπει. Η σχέση είναι ληθαργική. Αντί η σχέση να είναι ένα πεδίο κοινής αναζήτησης γίνεται ένα πεδίο ανταγωνισμού και κυριαρχίας. Ο Σκοτ Φιτζέραλντ και η Ζέλντα Φιτζέραλντ είχαν τους Ήλιους (Ζυγός/ Λέων) , τη Σελήνη τους (Ταύρος/ Καρκίνος)  και τους Ωροσκόπους τους (Υδροχόος/Λέων)  σε αρμονικά ζώδια. Ένας από τους βιογράφους των Φιτζέραλντ έγραψε: «Ο Σκοτ και η Ζέλντα είχαν μπει σε μια νέα περίοδο της ζωής τους : και οι δύο έπιναν πολύ και οι δύο προκαλούσαν ο ένας τον άλλο σε ακόμα πιο ριψοκίνδυνες και εξωφρενικές πράξεις… Και οι δύο έκαναν βουτιές στην Μεσόγειο από τεράστιο ύψος και οδηγούσαν τα αυτοκίνητα τους με τεράστια ταχύτητα στις στροφές. Μια φορά μετά από ένα καυγά με τον Σκοτ η Ζέλντα έπεσε στις ρόδες του αυτοκινήτου του και τον προκαλούσε να την πατήσει κι αυτός άρχισε να κινεί το αυτοκίνητο πάνω της…». Όταν οι τρεις δείκτες είναι αρμονικοί αρχίζει να επικροτεί τον άλλο σε ό,τι κάνει ακινητοποιώντας τον και αποκλείοντας την σχέση από την εξέλιξή του.

Δεν χρειάζεται ίσως να πούμε ότι όταν και οι τρεις δείκτες είναι δυσαρμονικοί δημιουργούν συναντήσεις που έχουν την ποιότητα αναμμένου σπίρτου δίπλα σε μια δεξαμενή βενζίνης. Οι εντελώς διαφορετικοί από εμάς άνθρωποι μας βοηθάνε να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε- που βρίσκεται η δύναμή μας και που τα όριά μας. Υπάρχει μια αίσθηση καινούργιου και διαφορετικού. Ο Άλλος με εκπλήσσει συνεχώς- δεν μπορώ να τον κατατάξω πουθενά!  Είπε για την πρώτη συνάντησή της με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γκόρντον Κρέιγκ (Ή/Αιγόκερως, Σ/Κριός, Ω/ Σκορπιός)  η  Ιζαντόρα Ντάνκαν (Ή/Δίδυμοι, Σ/Σκορπιός, Ω/ Κριός): «Στάθηκε μπροστά μου ευφυής, νέος, όμορφος και όλα πήραν φωτιά από ένα ξαφνικό έρωτα.  Έπεσα στην αγκαλιά του μαγνητισμένη με όλη την επιθυμία που για δύο χρόνια ήταν ασάλευτη περιμένοντας να αφυπνιστεί. Σε αυτόν βρήκα μια ιδιοσυγκρασία που ανταποκρίνεται, βρήκα τη σάρκα από την σάρκα μου, το αίμα από το αίμα μου…». Μια τέτοια σχέση ανήκει στο είδος ερωτική περιπέτεια κι όχι στο κεφάλαιο «γάμος» ή διάρκεια, σταθερότητα, μονιμότητα, αφού  κανένας από τους τρεις δείκτες δεν είναι παρόν με αποτέλεσμα  οι στόχοι της ζωής να αποκλίνουν ενώ η απογοήτευση μετά από λίγο να είναι έντονη. Υπάρχουν διαφορές σε κάθε στροφή, άλλες προσεγγίσεις, πολλές γέφυρες που χρειάζεται να χτιστούν με αμφίβολα αποτελέσματα.

Συνδυάζοντας Ήλιο- Σελήνη- Ωροσκόπο

(συνέχεια)

ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΛΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΟΙ

(ενώ οι δύο Σελήνες και οι ωροσκόποι δυσαρμονικοί) τότε υπάρχει μια βασική ομοιότητα στις κατευθύνσεις της ζωής ή η αίσθηση ότι οι δύο ζωές έχουν κοινή πορεία και στόχους. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ξαναείναι μαζί μετά από χρόνια χωρισμού και να συνεχίσουν την κοινή  ζωή τους από εκεί που την είχαν αφήσει αφού το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η παρόμοια στάση τους στη ζωή.  Η αρμονία των Ήλιων δημιουργεί φιλία που είναι ένα εξαιρετικό συστατικό σε μακρόχρονες σχέσεις. Ωστόσο με ωροσκόπους διαφορετικούς έχουμε δύο διαφορετικές απόψεις, προσωπικότητες, οπτικές. Ο καθένας αντιμετωπίζει και μπαίνει σε κάθε νέο κύκλο ζωής με διαφορετικό τρόπο. Πάντα όμως υπάρχει ο σεβασμός του ενός προς τον άλλο.

Τέτοια παράδειγμα έχουμε μεταξύ του Τζον Κένεντι  (Η/Δίδυμοι, Σ/Παρθένος, Ω/Ζυγός) και της Τζάκι Κένεντι (Η/Λέων, Σ/Κριός, Ω/Σκορπιός): «Ο γάμος τους δεν ήταν κάτι παρά πάνω από μια αμοιβαία διευκόλυνση- μια ένωση δύο ευμετάβλητων, με ισχυρή θέλησή και πείσμα ανθρώπων που όπως τα περισσότερα παιδιά των πλουσίων ακολουθούσαν το δικό τους δρόμο και δεν ήταν υποχωρούσαν αν δεν γινόταν το δικό τους. Κάθε ρομαντισμός που πιθανόν να υπήρχε κάποτε εξατμίστηκε κι  έτσι μια επιχειρηματική συμφωνία επετεύχθη κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών  στον Λευκό Οίκο. Αυτή μπορούσε να είναι η κινητήριος δύναμη της κομψότητας, της αριστοκρατικότητας και της γοητείας και αυτός της παρείχε όλα τα μέσα για τις επιλογές της», γράφει ο βιογράφος της Τζάκι..

 

ΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΛΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΚΟΙ

(με αρμονικές τις δύο Σελήνης και τους Ωροσκόπους)  τότε έχουμε εντελώς διαφορετικά ταμπεραμέντα με τις δημιουργικές βλέψεις του ενός να είναι εντελώς διαφορετικές από του άλλου. Υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι και φιλοδοξίες. Πρόκειται συνήθως για ανθρώπους που έρχονται από δυο διαφορετικούς κόσμους, που ανατράφηκαν με άλλο τρόπο, με άλλες αρχές και ιδέες κι αυτό είναι αρκετό για να δημιουργήσει σύγκρουση. Δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας ή συμβιβασμού αφού ο καθένας προσπαθεί να οδηγήσει τη σχέση στον δικό του δρόμο.  Στην περίπτωση του Έλβας (Η/Αιγόκερως, Σ/Ιχθύες, Ω/Τοξότης) και της Πρισίλα Πρίσλει (Η/Δίδυμοι, Σ/Σκορπιός, Ω/Τοξότης), «ο Έλβας «κλείδωνε» τις γυναίκες του μέσα. Ήταν σκληρό γι’ αυτήν επειδή ο Έλβας ήταν αφάνταστα ζηλιάρης και με μια γυναίκα τόσο όμορφη σαν την Σίλα γινόταν ακόμα περισσότερο. Εξ ου και τα διπλά μέτρα και σταθμά που επέβαλε στη σύζυγό του. Σαν παραγωγός την ήθελε στις ταινίες του αλλά στις ευκαιρίες που της δόθηκαν για καριέρα μακριά του αναγκάστηκε να τις απορρίψει κατόπιν δικής του απαίτησης». Βεβαίως υπήρχε μεταξύ τους συναισθηματικό δέσιμο και κοινά ενδιαφέροντα και γούστα. Και στους δύο άρεσαν τα ίδια πράγματα και στους δύο άρεσε να είναι μαζί στην καθημερινότητα και οι δύο απολάμβαναν την οικιακή ζωή. Όταν οι δύο Ήλιοι είναι δυσαρμονικοί είναι οι στόχοι και το μέλλον της σχέσης που πέφτει σε βράχια.

 

ΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΕΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ 

(ενώ οι Ήλιοι και οι Ωροσκόποι δυσαρμονικοί) τότε η καθημερινότητα, οι συνήθειες και οι συναισθηματικές ανάγκες είναι κοινές. Υπάρχει ομοιότητα στις συναισθηματικές αντιδράσεις και όμοιες διαθέσεις. Υπάρχει κατανόηση, σύμπνοια,  διαθεσιμότητα. Συμφωνούν στα μικρά πράγματα, τους αρέσουν τα ίδια, απεχθάνονται τα ίδια, έχουν κοινές προτιμήσεις και γούστα. Υπάρχει φυσική συμπάθεια, αμοιβαιότητα, προσαρμοστικότητα. Υπάρχει μια σχεδόν τηλεπαθητική επικοινωνία που δεν χρειάζεται λέξεις για να εκφραστεί.

Αισθάνονται όμως ότι υπάρχουν όρια που δεν μπορούν να ξεπεράσουν μεταξύ τους αφού οι σκοποί τους είναι διαφορετικοί όπως και οι τρόποι που αντιλαμβάνονται τα πράγματα και την ίδια τη ζωή. Αυτό δεν τους απαγορεύει να ακολουθήσει ο καθένας τον δρόμο του έχοντας όμως την υποστήριξη του άλλου. Μπορεί να βγαίνουν ο καθένας μόνος του εκεί έξω στον κόσμο για να διεκδικήσει τα θέλω και τους στόχους του όμως ξέρουν ότι υπάρχει κάποιος που τους περιμένει το βράδυ. Η Τζέιν Φόντα (Η/Τοξότης, Σ/Λέων, Ω/Αιγόκερως) με τον Τέντ Τέρνερ (Ή/Σκορπιός, Σ/Ζυγός, Ω/Τοξότης) αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα. Όταν χώρισαν μετά από οκτώ χρόνια γάμου η Τζέιν Φόντα δήλωσε: «Ο Τεντ είναι αδελφή ψυχή. Νοιάζομαι γι’ αυτόν. Είναι όλος ο κόσμος για μένα. Με έμαθε να είμαι ευτυχισμένη». Χώρισαν όπως είπε γιατί «αλλάξαμε. Άλλαξα. Είμαστε πιο ευτυχισμένοι τώρα από ότι πριν που ήμασταν μαζί; Δεν ξέρω».

Η Μπέτι Φόρντ (Η/Κριός, Σ/Ιχθύες, Ω/Παρθένος) επιδοκιμάστηκε από την κοινή γνώμη όταν είπε ξεκάθαρα τη γνώμη της για θέματα γυναικείων δικαιωμάτων και την έκτρωση: «αισθάνθηκα ενοχλημένη που ενώ με εγκωμίαζαν δημοσίως ο Τζέρι Φόρντ (Η/Καρκίνος, Σ/Τοξότης, Ω/Ταύρος) ήταν που δεχόταν τις επικρίσεις.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΣΕΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΚΕΣ

(ενώ οι Ήλιοι και οι Ωροσκόποι αρμονικοί),  τότε υπάρχει έλλειψη κατανόησης μεταξύ των δύο, ελάχιστη υπομονή στις διαθέσεις και τα αισθήματα του άλλου. Δεν υπάρχει συναισθηματική σύνδεση και οι επιθυμίες και τα θέλω του ενός συγκρούονται με τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου. Υπάρχει μεγάλο πεδίο παρεξηγήσεων και ελάχιστη ανοχή στους καθημερινούς ρυθμούς που έχουν οι δύο εξ αιτίας της διαφοράς τους. Ο καθένας φαντάζεται τι μπορεί να θέλει ο άλλος, δεν ξέρει τι να περιμένει από τον άλλο, τι να προσδοκά από την μεταξύ τους σχέση. Δεν μπορούν να χαλαρώσουν ο ένας δίπλα στον άλλο, ή να είναι ο εαυτός τους. Υπάρχει τυπικότητα και μπορούν να πληγώσουν ο ένας τον άλλο προσπαθώντας να εκφράσουν τις ανάγκες τους.

Ένα τέτοιο είδος σχέσης με πικρούς χωρισμούς ήταν μεταξύ της Πριγκίπισσας Νταιάνας (Η/Καρκίνος, Σ/Υδροχόος, Ω/Τοξότης) με τον Πρίγκιπα Κάρολο (Η/Σκορπιός, Σ/Ταύρος, Ω/Λέων). Η αέρινη επαναστατικότητα και η αντισυμβατικότητα της Σελήνης στον Υδροχόο της Νταιάνας συγκρουόταν με την αμετακίνητη, ξεροκέφαλη, αργής καύσεως Σελήνη του Κάρολου στον Ταύρο- δεν υπήρχε αντίθεση μεταξύ τους. Υπήρχε ανταγωνισμός. Ουσιαστικά έχουμε ένα εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο άντρα με έντονο ρεαλισμό που θέλει να ζει σύμφωνα με τις κοινωνικές συμβάσεις και από την άλλη μια γυναίκα που δεν έχει κανένα πρόβλημα να ανοιχτεί στην κοινωνία, να δημοσιοποιήσει τα αισθήματά της και να τα κάνει κοινό κτήμα. «Θέλω να είμαι ένα ελεύθερο πνεύμα. Σε μερικούς δεν αρέσει, αλλά αυτή είμαι».

 

ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΩΡΟΣΚΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΟΙ

(ενώ οι Ήλιοι και οι Σελήνες δυσαρμονικές),  τότε υπάρχει μεγάλη συμβατότητα στον τρόπο που οι δύο αντιμετωπίζουν τον κόσμο ενώ έχουν παρόμοιες απόψεις και στάση για τις σχέσεις. Και οι δύο θέλουν να τους βλέπει ο κόσμος με τον ίδιο τρόπο και προβάλλουν προς τα έξω κοινά χαρακτηριστικά. Υπάρχει άμεση και αμοιβαία φυσική έλξη μεταξύ τους και έντονη ταύτιση του ενός με τον άλλο. Ο ένας ενδυναμώνει την ορμή του άλλου ώστε να τα καταφέρει στις επιδιώξεις του. Μπορούν να συνεννοηθούν άνετα και να επικοινωνήσουν χωρίς εμπόδια.  Φυσικά και οι δύο αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν διαφορές σε βαθύτερα επίπεδα- οι συναισθηματικές τους ανάγκες είναι διαφορετικές, όπως και ο τελικός στόχος.  Όμως παραμένουν οι καλύτερες προθέσεις του ενός για τον άλλο και η στήριξη που μπορεί να προσφέρει ο ένας στον άλλο.

Η Μπέτι Φόρντ (Η/Κριός, Σ/Ιχθύες, Ω/Παρθένος) επιδοκιμάστηκε από την κοινή γνώμη όταν είπε ξεκάθαρα τη γνώμη της για θέματα γυναικείων δικαιωμάτων και την έκτρωση: «αισθάνθηκα ενοχλημένη που ενώ με εγκωμίαζαν δημοσίως ο Τζέρι Φόρντ (Η/Καρκίνος, Σ/Τοξότης, Ω/Ταύρος) ήταν που δεχόταν τις επικρίσεις. Δεν είναι από τους ανθρώπους που σε κακοκαρδίζουν. Ήταν υπερήφανος για μένα και με στήριζε ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν  συμφωνούσε μαζί μου… Ανήκει σε αυτούς που αν  επιμείνεις για πολύ σε ένα θέμα στο τέλος από την κούραση συμφωνούνε με τα πάντα. Θα είχαμε ήδη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο αν επέμενα πάρα πάνω».

 

ΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΩΡΟΣΚΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΚΟΙ 

(ενώ οι Ήλιοι και οι Σελήνες αρμονικές),  τότε υπάρχει μια αίσθηση παρανόησης των προθέσεων και των στόχων μεταξύ των δύο. Έχοντας κοινή κατεύθυνση, γνωρίζοντας τον πυρήνα και τις συναισθηματικές αντιδράσεις ο ένας του άλλου υπάρχει ένας υποβόσκων ανταγωνισμός και μια καχυποψία όσον αφορά τον τρόπο που επιδιώκει ο καθένας να καταφέρει τους σκοπούς του. Προσπαθεί ο καθένας από τη μεριά του να φορέσει στον άλλο τα παπούτσια του ώστε να ταιριάζει με την εικόνα που έχει κατά νου για αυτόν.

Για παράδειγμα η Κορέτα Κινγκ (Η/Ταύρος, Σ/Ιχθύες, Ω/Ζυγός) σύζυγος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (Η/Αιγόκερως, Σ/Ιχθύες, Ω/Ταύρος) έγραψε ότι όταν ο Μ.Λ. Κίνγκ επισκέφθηκε στην Ινδία το είδωλό του Γκάντι « αισθάνθηκε  ότι όπως στην Ινδία, μεγάλο μέρος της διαφθοράς της κοινωνίας μας οφείλεται στην επιθυμία της απόκτησης υλικών αγαθών- σπίτι και γη και αυτοκίνητα. Ο Μάρτιν θα προτιμούσε να μην έχει τίποτα από όλα αυτά. Μου είπε κάποια στιγμή: Ένας άνθρωπος που αφιερώνει τον εαυτό του σε ένα σκοπό δεν χρειάζεται οικογένεια». Με πλήγωσε αυτό το σχόλιο του. Συνειδητοποίησα ότι δεν το είπε επειδή δεν αγαπάει εμένα ή τα παιδιά αλλά ότι δίνοντας τη ζωή του σε ένα Κίνημα αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει τόσα πολλά στην οικογένεια του. Είδε ένα διχασμό ανάμεσα στο καθήκον και την αγάπη. Αλλά αυτό που ήξερα ήταν ότι ο Μάρτιν μας είχε ανάγκη…» .

 

Τέλος να υπογραμμίσω έντονα ότι υπάρχουν αστρολογικά αρμονικά ζευγάρια που χωρίζουν κακήν κακώς, ενώ κάποια άλλα ζευγάρια που μένουν μαζί μια ζωή αν κάποιος έβλεπε τις αστρολογικές όψεις μεταξύ των χαρτών τους θα ήταν εξαιρετικά απαισιόδοξος. Κοιτάζοντας μια συναστρία μεταξύ δύο  ανθρώπων όπου οι όψεις μεταξύ των πλανητών τους είναι ευνοϊκές και θετικές μπορείς να έχεις ένα ήσυχο ζευγάρι που κάθεται μπροστά σε μια τηλεόραση  για δεκαετίες ίσως  χωρίς να ενοχλούνε ο ένας τον άλλο. Να το πω αλλιώς. Κάθε ένας που συναντάμε, και μας ενδιαφέρει έντονα- ανεξάρτητα από το αν θα μείνει ή θα φύγει, ή το πόσο θα μείνει, ή το είδος της σχέσης που θα δημιουργήσουμε είναι ένας απολύτως απαραίτητος άνθρωπος για την εξέλιξή μας. Στη ζωή μας μόνο οι σχέσεις μας με τους άλλους μας μαθαίνουν ποιοι είμαστε οπότε ΝΑΙ σε κάθε συνάντηση που μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε τον εαυτό μας και μας εξελίσσει.

ΣΧΟΛΙΑ

Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο, 27.7.18

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο κομμάτι του ιστού της ζωής. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο, 13.7.18

Η πρόκληση είναι να αντέξουμε τα δυνατά αισθήματα που πολλές φορές είναι ενοχλητικά, να τα νιώσουμε, να τα σεβαστούμε, να μην τα κρίνουμε, να τα καταλάβουμε. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Πανσέληνος στον Αιγόκερο, 28.6.18

Με αιχμή την οικογένεια, το σπίτι, τα παιδιά, τους γονείς ή την ίδια την συντροφική σχέση αναδύονται πιθανόν θέματα που οδηγούν σε απογοήτευση ή ματαίωση. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο,  27.7.18

Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο, 27.7.18

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο κομμάτι του ιστού της ζωής. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο, 13.7.18

Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο, 13.7.18

Η πρόκληση είναι να αντέξουμε τα δυνατά αισθήματα που πολλές φορές είναι ενοχλητικά, να τα νιώσουμε, να τα σεβαστούμε, να μην τα κρίνουμε, να τα καταλάβουμε. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Πανσέληνος στον Αιγόκερο, 28.6.18

Πανσέληνος στον Αιγόκερο, 28.6.18

Με αιχμή την οικογένεια, το σπίτι, τα παιδιά, τους γονείς ή την ίδια την συντροφική σχέση αναδύονται πιθανόν θέματα που οδηγούν σε απογοήτευση ή ματαίωση. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.