Ταύρος, η Δύναμη του Τώρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Παρόλο που ο Ταύρος είναι ένα ζώδιο που στην ποπ αστρολογία  έχει ταυτιστεί με την υλική ευημερία και την χαρά που αντλεί από το φυσικό κόσμο στην πραγματικότητα διαθέτει και μια εντυπωσιακή πνευματική διάσταση. Φυσικά η υλική του πλευρά παραμένει εξαιρετικά σημαντική όμως ο Ταύρος είναι ταυτόχρονα κι ένα δυναμικό σύμβολο φώτισης και αφύπνισης.

 

 

Οι αρχαίοι Σουμέριοι μεταξύ τέταρτης και δεύτερης χιλιετίας π.Χ.  μίλησαν για τον  ταύρο που αναγγέλλει την άνοιξη, εννοώντας την εαρινή ισημερία,  που ανήκε στον αστερισμό του Ταύρου. Την ίδια περίοδο στην μινωική  Κρήτη άκμαζε η  λατρεία του ταύρου, στην Αίγυπτο υπήρχε ο θεός του πολέμου  Μοντού που απεικονιζόταν  ως λευκός ταύρος με μαύρο πρόσωπο ενώ ο χρυσός μόσχος κυριαρχούσε στη βιβλική εποχή.

Οι ταύροι, τα άροτρα και η γεωργία που αποτελούν την πραγματικότητα και την καθημερινότητα της αρχαίας ζωής, βρίσκονται σε περίοπτη θέση και αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και σεβασμό. Ήταν κατά την διάρκεια  της Εποχής του Ταύρου που οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής έκαναν αυτές τις ανακαλύψεις  και  σε αυτή την εποχή  ανακαλύφθηκε ο τροχός, ο μοχλός και η σημαντικότερη εφεύρεση της γεωργίας η καλλιέργεια. Έτσι πολύ φυσικά ο ταύρος και η καλλιέργεια μπήκαν στο κέντρο των μυθολογιών εκείνης της εποχής.

Παρόλο που ο Ταύρος δε σχετίζεται πια με την εαρινή ισημερία σα ζώδιο συνεχίζει ωστόσο να λειτουργεί ως σύμβολο της εαρινής αναγέννησης. Για όσους ζούμε στο Βόρειο Ημισφαίριο ο Ήλιος περνάει στον Ταύρο κατά τη διάρκεια της αποθέωσης της άνοιξης που χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια, εύκρατο κλίμα και ανθοφορία. Κυριαρχούν ευχάριστες θερμοκρασίες, χρώματα, πράσινο. Η φύση σε έξαρση. Κι ενώ ο Ταύρος είναι γνωστός για τη δύναμη και την αντοχή του το ζώδιο του τείνει να συμβολίζει μια γλυκιά ενέργεια- την ηρεμία, τη βραδύτητα και την αργή καύση. Λένε ότι όσοι έχουν γεννηθεί σε αυτό το ζώδιο παίρνουν τη ζωή πιο ανάλαφρα και έχουν το ταλέντο να χαίρονται με τις πιο λεπτές αποχρώσεις τις ζωής. Το ταυρίσιο στιλ είναι άνετο, αξιόπιστο και χαρακτηρίζεται από στεγνό, γήινο χιούμορ. Δεν απαιτούν την απόλυτη προσοχή που αναζητούν άλλα ζώδια αλλά με τον καιρό αρχίζουν να αποκαλύπτουν ένα αναπάντεχο βάθος στο χαρακτήρα τους.

 

Οι χαρακτηριστικές πλευρές του Ταύρου

 

Από τις αρχές ήδη η μυθολογία του Βοός (βούς,  ο ταύρος) είναι άρρηκτα δεμένη  με τα σεληνιακά χαρακτηριστικά: ο Ταύρος συνδέεται με τη Σελήνη επειδή και οι δύο σχετίζονται με τη διατροφή, την ανατροφή και το γάλα και επειδή σε συμβολικό επίπεδο η Ημισέληνος φαίνεται σα να έχει κέρατα. Η Σεληνιακή επιρροή είναι ισχυρή στο ζώδιο του Ταύρου γι’ αυτό και η Σελήνη  βρίσκεται σε έξαρση εδώ, στην καλύτερη δηλαδή θέση της. Οι Ταύροι είναι ουσιαστικά λάτρεις της οικογένειας. Αποφεύγουν την ατομικότητα και ενδιαφέρονται για την άνεση που δημιουργεί ο φυσικός κόσμος για τον οποίο τρέφουν τεράστιο σεβασμό.

Ως πρώτο από τα γήινα ζώδια ο Ταύρος προσωποποιεί τις εκφράσεις «σταθερός σαν βράχος» και «προσγειωμένος». Και οι δύο αυτές εκφράσεις σχετίζονται με τη γη. Η μια πλευρά του Ταύρου ανήκει στη φύση και τα παράγωγά της. Η γη όμως αποτελεί και πηγή πνευματικής δύναμης. Η γεωργία και η καλλιέργεια της γης ανήκουν στις απαρχές αυτού του ζωδίου. Η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητα αποτελούν επίσης λέξεις κλειδιά:  οι Ταύροι είναι ευτυχισμένοι όταν δίνουν υλική διάσταση στις αντιλήψεις που έχουν για την αρμονία και την ομορφιά. Έτσι βρίσκουμε πάρα πολλούς δημιουργούς στις τέχνες ή  πολλούς Ταύρους που εφαρμόζουν τη δημιουργικότητά τους στην κηπουρική, στην ανθοκομία ή στην μαγειρική.  Όταν  ένας Ταύρος «κάνει» κάτι αισθάνεται ικανοποίηση χωρίς να επιβαρύνεται συναισθηματικά, ή  διανοητικά.  Όταν αποφασίζουν να κυνηγήσουν ένα στόχο έχουν την αντοχή και τη σταθερότητα ώστε να τον ολοκληρώσουν. Κανένα άλλο ζώδιο δεν έχει πιθανόν τόσα αποθέματα δύναμης όσα ο Ταύρος.

 

Εμπιστοσύνη και σταθερότητα είναι οι βασικές του ιδιότητες σε κάθε σχέση- εννοείται ότι δεν είναι ούτε των ελεύθερων σχέσεων ούτε των ανοιχτών γάμων. Ούτε φυσικά των διανοητικών ή συναισθηματικών παιχνιδιών που πολλές φορές παίζονται στις σχέσεις. 

 

Σαν εραστές οι Ταύροι είναι γνωστοί για τη σωματικότητά τους, για  τη χαρά του σεξ, για τη φυσική επαφή- οι Ταύροι έχουν έντονη ορμή και ελάχιστη φαντασία στο σεξ. Η τάση γενικότερα είναι προς το συντηρητικό και το παραδοσιακό.  Απεχθάνονται την καινοτομία, τους πειραματισμούς και τις μόδες. Εμπιστοσύνη και σταθερότητα είναι οι βασικές του ιδιότητες σε κάθε σχέση- εννοείται ότι δεν είναι ούτε των ελεύθερων σχέσεων ούτε των ανοιχτών γάμων. Ούτε φυσικά των διανοητικών ή συναισθηματικών παιχνιδιών που πολλές φορές παίζονται στις σχέσεις.  Αν τυχόν όμως βρεθεί αντιμέτωπος σε τέτοια παιχνίδια η συνηθισμένη αντίδρασή του είναι η ανάδειξη της σκοτεινής του πλευράς που περιέχει ζήλια, κτητικότητα, απολυτότητα, πείσμα, ισχυρογνωμοσύνη, λήθαργο.

Οι Ταύροι ισχυρίζονται και μέχρις ενός σημείου υπάρχει αλήθεια ότι  βρίσκουν τον εαυτό τους όταν υπάρχουν ηθικά όρια και απολυτότητα άσπρου/μαύρου. Υπάρχει καλό και κακό, ωραίο και άσχημο, δίκαιο και άδικο- δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ρευστότητα. Μια δέσμευση είναι απόλυτη δέσμευση που έχει υποχρεώσεις και καθήκοντα αλλιώς δεν υπάρχει.

 

Η μυθολογία του Ταύρου

 

Ο Μίνωας (γιος του Δία και της Ευρώπης)  μετά το θάνατο του Αστέριου διεκδίκησε το θρόνο του. Για να πάρει τους Κρήτες με το μέρος του ισχυρίστηκε ότι οι θεοί τού είχαν ήδη παραχωρήσει τη θέση. Για να αποδείξει μάλιστα του λόγου το αληθές είπε ότι οι θεοί θα του έστελναν ό,τι τους ζητούσε. Στη συνέχεια έκανε θυσία στον Ποσειδώνα και του ζήτησε να βγει από τη θάλασσα ένας λευκός ταύρος. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα θυσίαζε τον ταύρο. Συνεπαρμένος όμως από την ομορφιά του ζώου απέφυγε να τηρήσει την υπόσχεσή του. Θυσίασε μάλιστα έναν άλλο ταύρο στη θέση του θεωρώντας ότι θα κατόρθωνε να ξεγελάσει τον θεό της θάλασσας.

Η τιμωρία του Μίνωα δεν άργησε να έρθει. Η γυναίκα του Πασιφάη ερωτεύεται τον ταύρο ο οποίος είναι γνωστός και ως ταύρος της Κρήτης. Με τη βοήθεια του Δαίδαλου η Πασιφάη μπήκε σε μία ξύλινη κατασκευή, σκεπασμένη με δέρματα, προκειμένου ο ταύρος να την περάσει για αγελάδα. Από την ένωση του ταύρου και της Πασιφάης γεννήθηκε ο Μινώταυρος.

Τι είναι ο ταύρος αυτό το σύμβολο της  δύναμης που πρέπει να θυσιαστεί  στο θεό; Ο Ταύρος είναι γήινος κι ενώ συνδέεται με την γονιμότητα της γης δεν συνδέεται με την δημιουργικότητα των ουρανών.  Στη βουδιστική ιστορία η εξημέρωση του ταύρου- που παρουσιάζεται μερικές φορές και σαν  βόδι- από ένα άνθρωπο πρέπει να περάσει διάφορα στάδια. Υπάρχουν στάδια που κατά τη διάρκειά τους ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να εξημερώνει τον απείθαρχο ταύρο. Στο τέλος άνθρωπος και ταύρος εξαφανίζονται για να αποκαλυφθούν ξανά σαν δύο μέρη του ιερού.

Ο ταύρος δεν είναι δαίμονας αλλά  αν κυριαρχήσει στον άνθρωπο μπορεί να τον οδηγήσει στην καταστροφή επειδή γίνεται έρμαιο των επιθυμιών του. Η καταπίεση από την άλλη πλευρά των επιθυμιών του δεν είναι απάντηση. Ο άνθρωπος και ο ταύρος πρέπει να χορέψουν ένα χορό αμοιβαίου σεβασμού. Σε αυτές τις ανατολικές σκέψεις εικονογραφείται ο αγώνας  μεταξύ του εγώ και των ενστίκτων. Η εναρμόνιση θα οδηγήσει στην εξέλιξη.

Ο γήινος δυναμισμός που επιτρέπει στον  Μίνωα να αποκτήσει περιουσία είναι ένα από τα δώρα με τα οποία έχει προικιστεί ο Ταύρος. Το δίλλημα όμως έρχεται όταν αντιμετωπίζει τη θυσία που χρειάζεται να κάνει στο θεό: όταν δηλαδή χρειάζεται να να ξεπεράσει το «δικό μου» για να δώσει και  να προσφέρει. Η ιστορία του Μίνωα καταλήγει σε μια στασιμότητα, σε τέλμα: στη μέση μιας γόνιμης, πλούσιας χώρας υπάρχει ένα καταστροφικό τέρας που έχει σαν αποτέλεσμα τον ερχομό του Θησέα,  του Ήρωα που πρέπει να δώσει λύση στο αδιέξοδο. Η ειρωνεία είναι ότι ο Θησέας είναι κι αυτός βασιλιάς, (όπως ο Μίνωας) αλλά και γιος του ταύρου-θεού Ποσειδώνα. Το ον που αντιμετωπίζει στο σκοτεινό λαβύρινθο είναι ένα κομμάτι του πατέρα του και το σύμβολο της αμαρτίας του Μίνωα. Ο Μίνως, ο Θησέας και ο μινώταυρος αποτελούν μέρη του ίδιου αρχέτυπου. Ο Μίνως με τον Θησέα είναι συμπληρωματικοί- ο ένας αμαρτάνει προς το θεό, ο άλλος εξιλεώνει την αμαρτία.

Ταύρος, η Δύναμη του Τώρα

(συνέχεια)

Φυσικά έχουμε και την  Αφροδίτη που είναι η κυβερνήτρια του Ταύρου. Η Αφροδίτη  έχει την πιο ξεκάθαρη προσωπικότητα από όλους τους έλληνες θεούς. Είναι προικισμένη με γενναιοδωρία και αισθησιασμό- καμία αμφισημία ως προς το σεξ και τον ερωτισμό της. Είναι μια δραστήρια γυναίκα  που δεν διστάζει να φλερτάρει, να γοητεύσει και να επιλέξει το σύντροφο που θα κάνει έρωτα. Ποτέ δεν έχει βιαστεί, δεν έχει απαχθεί, δεν έχει κακοποιηθεί. Είναι ερωτικά ίση με κάθε άντρα και διεκδικεί τις επιθυμίες της όπως οι καλύτεροι από αυτούς. Εκπροσωπεί τη χαρά και τη γονιμότητα. Ωστόσο τα χαρίσματά της είναι δίκοπο μαχαίρι.

Συμβολίζει τις τέχνη του έρωτα και την ικανοποίηση των επιθυμιών που μπορούν να ενώσουν τον άντρα με τη γυναίκα μέσα από μια αρμονική σεξουαλικότητα και μια ευτυχισμένη γαμήλια ζωή. Όμως από την άλλη πλευρά μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνισμό, ζήλια και πάθη που απειλούν τις σχέσεις ανάμεσα σε ζευγάρια, συγγενείς, ή ακόμα και ανάμεσα σε κράτη. Η Αφροδίτη βρίσκεται πίσω από το πάθος της γυναίκας του Μίνωα  για τον ταύρο και το τέρας που γεννιέται γίνεται το σαράκι που τρώει το βασίλειο από τα μέσα.

Στις πρώιμες κοσμογονίες η Αφροδίτη δεν έχει μητέρα-γεννιέται από την ένωση της θάλασσας και των γεννητικών οργάνων του Ουρανού που πέφτουν σε αυτήν μετά τον ευνουχισμό του από τον γιο του Κρόνο. Η Αφροδίτη δεν είναι μητρική με την συνηθισμένη  έννοια, αν και γονιμοποιός. Δεν είναι με κανένα τρόπο σύζυγος παρόλο που ευνοεί τις φυσικές χαρές του γάμου.

Η  Αφροδίτη διαθέτει και μια έντονα σκοτεινή πλευρά-μην ξεχνάμε ότι με τις πανουργίες της είναι αυτή που  ξεκίνησε τον Τρωικό πόλεμο.  Στην Σπάρτη λατρευόταν σαν αιματηρή θέα των μαχών και η Αιγύπτια Αφροδίτη η Χαθόρ,  θεά της αγάπης, της ομορφιάς και της απόλαυσης συχνά, εμφανίζεται ολόκληρη ως αγελάδα και σχετίζεται με σφαγές και αίμα. Να θυμηθούμε εδώ ότι ο Χίτλερ όχι μόνο ήταν Ταύρος αλλά είχε επίσης και ωροσκόπο Ζυγό δηλαδή κυβερνιόταν δύο φορές από την Αφροδίτη. Και να ξαναθυμηθούμε και τη βουδιστική προοπτική: μην σφάζεις τον ταύρο αλλά μάθε να χορεύεις με αυτόν μέχρι ο ταύρος να γίνει περισσότερο ανθρώπινος και ο άνθρωπος περισσότερο ζώο. 

Υπάρχουν πολλοί Ταύροι που στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους δημιουργεί ο ταύρος, τα δυνατά πάθη δηλαδή και την απληστία  θάβουν αυτή την πλευρά τους και υπερ-διανοητικοποιούν και εκλογικεύουν τη ζωή τους για να μην έρθουν ποτέ σε επαφή με τα ζωώδη ένστικτα και τις αισθήσεις που απαιτούν την άμεση ικανοποίηση τους.  Πολλοί Ταύροι επιλέγουν τη λύση του Μίνωα που έκλεισε στο λαβύρινθο τον μινώταυρο. Όμως το σώμα εξεγείρεται στην τυραννία του μυαλού. Από την άλλη υπάρχουν οι Ταύροι που παραδίνονται στις πέντε αισθήσεις τους με αποτέλεσμα ο Μινώταυρος να τους τραβάει από τα μαλλιά. Ούτε αυτός το τρόπος ικανοποιεί τον ταύρο, αλλά ούτε και τον άνθρωπο. Δεν μπορείς να αποκηρύξεις επιθυμίες και ένστικτα αλλά ούτε να κρατήσεις κάτι που δεν είναι δικό σου γιατί τότε παραμονεύει η μοίρα του Μίνωα.

 

Ο Ταύρος συνδέεται έντονα με τις ανατολικές πνευματικές παραδόσεις και την φώτιση που υπόσχονται. Ο Ταύρος είναι ένα από τα ελάχιστα ζώδια που έχουν την υπομονή «απλώς να κάθονται». Θυμηθείτε τη σιωπή του Ζεν Βουδισμού. Ο Βούδας γεννήθηκε, φωτίστηκε και πέθανε Μάιο.

Η πνευματική διάσταση  

 

Πιστεύουμε ότι ο Ταύρος συμβολίζει μόνο τα χρήματα, τις κτήσεις και τον αισθησιασμό επειδή ζούμε σε ένα τραυματισμένο, μπερδεμένο, υλιστικό κόσμο. Όμως έτσι που αρχίζουμε μαζικά και αργά αλλά σταθερά να αφυπνιζόμαστε στις πνευματικές δυνατότητές μας  αποκτάει όλο και μεγαλύτερη σημασία να δούμε τον Ταύρο σαν σύμβολο της εσωτερικής ισορροπίας.

Η υλική και αισθησιακή παρόρμηση δεν ανήκουν στην αληθινή μας φύση. Η εθισμός  να θέλουμε διαρκώς περισσότερα υλικά πράγματα έρχεται από ένα μέρος του εαυτού μας που αισθάνεται ατελές και δεν αξίζει να αγαπηθεί. Η υπερβολική, υλιστική πλευρά του Ταύρου αποτελεί την πληγωμένη πλευρά του που θα αποτελέσει και την αφορμή της ίασής του. Η βαθύτερη ουσία, η αλήθεια του Ταύρου έγκειται στο να ΕΙΝΑΙ, όχι στο να έχει,  ή να επιθυμεί ανεξέλεγκτα. Θυμηθείτε την αγελάδα. Δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Δεν χρειάζεται να κατέχει τίποτα. Δεν χρειάζεται να σκέφτεται, ή να πιστεύει τίποτα. Βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κατάσταση ησυχίας, ηρεμίας. Υπάρχει. Η αγελάδα είναι το πιο ευχαριστημένο ζώο που σχετίζεται με ένα αστρολογικό ζώδιο. Η μοντέρνα αστρολογία χρειάζεται να κάνει συνειδητή την εσωτερική γαλήνη,  ως εξέχουσα ποιότητα και ως στόχο του εσωτερικού ταξιδιού ενός Ταύρου.

Όχι. Η υλική και η πνευματική διάσταση του Ταύρου δεν συγκρούονται, στηρίζουν η μία την άλλη. Όταν διασφαλιζόμαστε υλικά και οικονομικά, όταν δημιουργούμε,  τότε μπορούμε να απολαύσουμε την ομορφιά γύρω μας. Παρόντες για τον εαυτό μας και τους άλλους μπορούμε να θεραπεύσουμε  τους εαυτούς μας και να χαρούμε τον υλικό κόσμο και τις αισθήσεις χωρίς να προσκολλιόμαστε ή να εξαρτόμαστε.

Ο Ταύρος όπως ήδη ειπώθηκε έχει σαν κυβερνήτρια την Αφροδίτη. Συμβολικά συγκυβερνάται από τη Γη . Την πνευματική πλευρά της Γης δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε επειδή η Γη δεν είναι εκεί έξω ώστε να την παρατηρήσουμε από απόσταση. Είμαστε η Γη κι αν δεν είσαι αστροναύτης η ΓΉ ανήκει στο εδώ και τώρα. Σαν πνεύμα η Γη είναι αιωνίως παρούσα  περισσότερο κοντά από ότι συνειδητοποιούμε  αφού τα σώματά μας είναι κομμάτια της Γης. Η Γη είναι τόσο κοντά, τόσο πολύ στα πόδια μας που σαν αστρολόγοι παραβλέπουμε τη σημασία της. Η Γη είναι η υψηλότερη οκτάβα του Ταύρου. Οι πνευματικές παραδόσεις  που δεν αποδέχονται τον δυισμό προτείνουν  να σταματήσουμε τις αναζητήσεις μας αφού οι απαντήσεις είναι εδώ στη Γη- γύρω μας, μέσα μας. Πάντα ήταν.

Η πιο διάσημη ταοιστική αρετή είναι η «γου γουέι» που μεταφράζεται σαν «μη δράση». Μήπως η μη δράση σχετίζεται με κάποιο ζώδιο που ξέρουμε;  Ποιο είναι το πόστερ του Ταοισμού;  Φυσικά ο Ταύρος της απλότητας και της αθωότητας. Ο Ταύρος συνδέεται έντονα με τις ανατολικές  πνευματικές παραδόσεις και την φώτιση που υπόσχονται. Ο Ταύρος είναι ένα από τα ελάχιστα ζώδια που έχουν την υπομονή «απλώς να κάθονται».  Θυμηθείτε τη σιωπή του Ζεν Βουδισμού. Ο Βούδας γεννήθηκε, φωτίστηκε και πέθανε Μάιο.

Ταύρος, η Δύναμη του Τώρα

(συνέχεια)

Άλλη μια σύνδεση της Ανατολικής φιλοσοφίας  και του Ταύρου  περιέχει το ρόλο του κενού. Για τον Βουδισμό η υπέρτατη πραγματικότητα  δεν είναι ο Θεός, ή οποιαδήποτε λέξη δηλώνει  ένα «πράγμα». Είναι ένα «μη πράγμα» είναι η «σουνιάτα»  που σημαίνει τίποτε, κενό,  διαφάνεια, απροσδιόριστο.  Η κενότητα ανήκει στις υψηλές αξίες του Ταοϊσμού. Ο Ταύρος ανήκει στα σιωπηλά ζώδια μαζί με τον Σκορπιό απέναντί του και μετά έρχεται η Παρθένος. Η σιωπή είναι μια άλλη πλευρά της κενότητας. Ο διαλογισμός της «βιπασάνα» που είναι μια μέθοδος διανοητικής κάθαρσης που μας επιτρέπει  να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις και τα προβλήματα της ζωής με ήρεμο κι ισορροπημένο τρόπο είναι ένα παράδειγμα της αξίας της κενότητας. Αυτή η ησυχία του διαλογισμού σε καθιστή θέση σε επαναφέρει στον εαυτό σου. Η σιωπή του Ταύρου και του Σκορπιού όπως και της Παρθένου βοηθάει να βρουν την πνευματική τους υπόσταση.

 

Σαν επίλογος

 

Ίσως είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ένα αστρολογικό ζώδιο που θα ενώνει υλισμό και πνευματικότητα γιατί συνειδητοποιούμε αυτή την ανθρώπινη διάσταση.  Ο Ταύρος εκπροσωπεί την ενότητα πνεύματος και ύλης,  εσωτερικής γαλήνης και εξωτερικής ευημερίας–  ζει στο παρόν και μέσα στον υλικό κόσμο, αγαπάει τους άλλους, αλλά φροντίζει και τον εαυτό του, εκτιμάει το ιδανικό της γαλήνης αλλά αισθάνεται άνεση μέσα στον πρακτικό κόσμο. Η μοντέρνα ψυχή είναι τόσο διχασμένη  που δυσκολεύεται να δει στον Ταύρο την ένωση Ουρανού και Γης. Όμως στην εποχή του Υδροχόου που αναδύεται μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υψηλή ευφυΐα του Υδροχόου που μπορεί να δεχθεί τις αντιθέσεις  και να ενώσει τα αντίθετα που η αιτιοκρατική λογική μάς λέει ότι είναι ασύμβατα. Αφήνοντας πίσω μας την εποχή του «Ή το ένα ή το Άλλο»  μπαίνουμε στην εποχή του «Και τα Δύο». Ο Ταύρος μπορεί να γίνει το αστρολογικό σύμβολο  της ένωσης του ιερού με το εγκόσμιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ