Ωροσκόποι Β’, μια γρήγορη ματιά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Το ανατέλλον ζώδιο, Ωροσκόπος, αποτελεί μία από τις βασιλικές αλλά και ευαίσθητες εισόδους προς την ψυχή κάποιου. Σ αυτό βρίσκεται ένα παιδί με ψυχή πλαστελίνη, ευαίσθητο και ευεπηρέαστο που ανακαλύπτει για πρώτη φορά την ανάγκη μιας μάσκας την οποία και δημιουργεί. Κάθε ωροσκόπος μας διηγείται μια ιστορία για το παρελθόν του ανθρώπου. Τι τον τραυμάτισε; Πώς και εάν τον ενθάρρυναν; Πώς βλέπει τον κόσμο; Πολλοί αστρολόγοι βλέπουν στον ωροσκόπο το πιο αληθινό και προσωπικό πορτραίτο κάποιου κι όχι στον Ήλιο του. Το ζώδιο είναι το ίδιο για κάθε ένα που έχει γεννηθεί σε ένα διάστημα 30 ημερών περίπου, ενώ οι Ωροσκόποι που βασίζονται στην ώρα γεννήσεως αλλάζουν κάθε δίωρο περίπου συνθέτοντας νέους συνδυασμούς και προκαλώντας σημαντικότατες διαφοροποιήσεις.  Στη διαμάχη Ήλιος εναντίον Ωροσκόπου τείνω περισσότερο να συμφωνήσω με τον Howard Sasportas που λέει ότι οι Ωροσκόποι μας μάς οδηγούν προς την ταυτότητα που υπόσχεται ο Ήλιος μας. «Ο Ωροσκόπος μπορεί να είναι ο τρόπος που εκκολαπτόμαστε αλλά αυτό που θα γίνουμε είναι ο Ήλιος μας…Ο Ήλιος είναι η αποστολή μας, ο σκοπός που βρισκόμαστε εδώ, ο Ωροσκόπος δείχνει πως θα πάμε εκεί».

Ο Ωροσκόπος παρουσιάζει την αρχή του δρόμου στον οποίο θα ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε. Είναι η βολική αλλά πρώιμη ταυτότητά μας. Σαν ένα παλιό παλτό είναι ο κρυψώνας των διανοητικών συνηθειών μας και ο μηχανισμός της επιβίωσης που μάς δίνει ζωή αλλά μάς κρατάει πίσω. Έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που είναι απογοητευμένοι από την προσπάθεια να βρουν τον δρόμο τους είναι παγιδευμένοι στον ιστό του ωροσκόπου τους. Έχω στο μυαλό μου ένα Δίδυμο φίλο που τοποθετεί τις επιδιώξεις των Διδύμων (κοινωνική διαδραστικότητα, νέες ιδέες, λεκτικό πινγκ πονγκ) στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ζωής του και του νοήματος που δίνει σε αυτήν. Κι όμως ο ωροσκόπος του στον Σκορπιό τον εμποδίζει στην επαφή του με τους ανθρώπους στις κοινωνικές συγκεντρώσεις. Στέκεται παράμερα  και παρακολουθεί προστατευμένος. Όμως όπως είπαμε ο Ωροσκόπος είναι το μονοπάτι που οδηγεί στον  Ήλιο μας όχι το αντίθετο.

 

Πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο οι 12 διαφορετικοί Ωροσκόποι;

 

 Ένας ωροσκόπος Κριός ερμηνεύει τον κόσμο σαν ένα μέρος όπου η δράση και η αποφασιστικότητα αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις οπότε και δρουν αναλόγως. Αυτοί που έχουν Διδύμους ωροσκόπους δημιουργούν ένα κόσμο που η απόκτηση γνώσης και κατανόησης είναι απαραίτητες και ύστερα προσπαθούν να καταλάβουν τη ζωή. Από αυτή την άποψη ο Ωροσκόπος είναι ό,τι αναζητάμε και τι κάνουμε κατά την αναζήτηση.

Για παράδειγμα εάν ο Τοξότης είναι ο ωροσκόπος τότε αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο σαν ένα μέρος γεμάτο ευκαιρίες και πιθανότητες που χρειάζεται να εξερευνήσουμε ώστε να εξελιχτούμε.  Εάν ο Αιγόκερως είναι ο ωροσκόπος  μπορεί να βλέπουμε τον κόσμο πίσω από τα γυαλιά του φόβου, αμφιβολίας και δισταγμών. Τα ίδια ερεθίσματα που ενθουσιάζουν τον Τοξότη και του δημιουργούν τη διάθεση για δράση και επέκταση μπορούν να προκαλούν στον ωροσκόπο Αιγόκερω τρόμο και ανησυχία. Ένας ωροσκόπος Τοξότης μόλις βρίσκεται μπροστά σε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες  μπορεί να αναφωνήσει: «Τέλεια! Πότε ξεκινάμε;» την ίδια στιγμή που ο ωροσκόπος Αιγόκερως θα πει σκυθρωπός κι έντονα προβληματισμένος: «Πρέπει να το κάνω οπωσδήποτε; Ξέρω ότι θάπρεπε αλλά είμαι αρκετά καλός; Τι τεράστια ευθύνη!».

Ο ωροσκόπος Ταύρος έχει την ανάγκη να αισθάνεται άνετα με ό,τι είναι χειροπιαστή και υλική σφαίρα της ζωής και να βλέπει συγκεκριμένα και ορατά αποτελέσματα των προσπαθειών του. Ή ο Καρκίνος ωροσκόπος  αποκτάει αυτογνωσία αναπτύσσοντας χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την φροντίδα και την ανατροφή- είτε πρόκειται για την δημιουργία μιας οικογένειας  είτε για ένα επαγγελματικό πρότζεκτ ή για μια υπόθεση που παίρνει πολύ ζεστά ο ωροσκόπος Καρκίνος βρίσκεται στα νερά του.

Ο ωροσκόπος Ιχθύς είναι σύνθετος και άπιαστος- τα δύο ψάρια που κολυμπάνε αντίθετα και αποτελούν το σύμβολό του δηλώνουν την ανάγκη μιας σταθερής και συμπαγούς ταυτότητας και τις αντίθετες δυνάμεις που ενθαρρύνουν τη διάλυση του εγώ- έτσι έχουμε τα τρία επίπεδα αυτού του ζωδίου: θύμα, καλλιτέχνης ή θεραπευτής/ σωτήρας. Ο ωροσκόπος Λέων χρειάζεται να αναπτύξει τη θέλησή του,  την δημιουργικότητά τους ώστε το κύρος που θα  αποκτήσει να του δώσει την αίσθηση της ιδιαιτερότητας που αναζητάει. Ο ωροσκόπος Ζυγός αναζητάει την τέλεια σχέση, την τέλεια φιλοσοφία, την ισορροπία των αντιθέτων, της καρδιάς και του νου, αυτού που θέλει με αυτό που θέλουν οι άλλοι.

Ο ωροσκόπος Υδροχόος μπορεί να αποκτήσει συνείδηση και γνώση της μοναδικότητάς του και της ιδιαίτερης ταυτότητάς του κάνοντας ένα βήμα πίσω ώστε να δει αντικειμενικά και αποστασιοποιημένα τη ζωή, τα γεγονότα, τους ανθρώπους, τις περιστάσεις ακόμα και τους εαυτούς του. Ο ωροσκόπος Σκορπιός  αναζητάει το σκοτεινό και το κρυμμένο ώστε να τα φωτίσει με τη συνείδησή του, να μετασχηματίσει  το πάθος, την οργή και το θυμό σε δημιουργικότητα, να ανακαλύψει τη δύναμη των αισθημάτων χωρίς να τον καταπιούν, να αναγεννηθεί μέσα από κρίσεις. Ο ωροσκόπος  Παρθένος  δίνει τεράστια σημασία στο φυσικό σώμα και ενδιαφέρεται για τη λειτουργία του. Η πρακτικότητα της καθημερινότητας είναι επίσης ένα τεράστιο θέμα όπως και η ανάγκη για υπερεπάρκεια στον τομέα που έχει επιλέξει ως δουλειά του.

 

ΣΧΟΛΙΑ