Υδροχόος, ο φύλακας της φωτιάς-γνώσης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

O  νεροκουβαλητής της ανθρωπότητας. H λοξή προσέγγιση της ζωής. Υδροχόος είναι κάποιος που μπορεί να είναι μπροστά από την εποχή του- αυθεντικός, μοναδικός, διαφορετικός. Εάν αισθάνεται άνετα μέσα στην διαφορετικότητά του μπορεί να εκφράσει έντονες ανθρωπιστικές ανησυχίες, έχει έντονη αίσθηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας που τις ενθαρρύνει  και στους άλλους. Κάθε φορά όμως που πάει να καταπνίξει, να υποβαθμίσει, να περιορίσει την ιδιαίτερη προσωπικότητά του μπορεί να επαναστατεί, να εξεγείρεται, να αντιδρά στις λάθος στιγμές,  ή να γίνεται τρομερά απρόβλεπτος και εκκεντρικός,  ή  αναξιόπιστος. Το μότο του «μη με περιορίζεις».  Ο κόσμος ολόκληρος  ο παιδότοπός του.

Ο κυβερνήτης του Υδροχόου είναι ο Ουρανός. Ο Υδροχόος είναι ζώδιο του αέρα που δηλώνει την έμφαση που δίνει στην ευφυΐα και ανήκει στα σταθερά ζώδια γεγονός που δηλώνει την αποφασιστικότητά του. Ο Ουρανός κυβερνάει  τον ηλεκτρισμό μεταξύ άλλων προσθέτοντας ηλεκτρισμό στην προσωπικότητά του Υδροχόου. Ο ηλεκτρισμός όμως είναι μια ενέργεια που δύσκολα τίθεται υπό έλεγχο δημιουργώντας πολλές φορές ανησυχία,  νευρικότητα, υπερδιέγερση και ένταση. Όταν όμως μπορεί να βρει διέξοδο τότε έχουμε έναν άνθρωπο που μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Ναι μια Υδροχοική προσωπικότητα μπορεί να παρερμηνευτεί, ή να παρεξηγηθεί από την κοινωνία. Σε μια εποχή που ευνοείται η ομοιογένεια,  η υποταγή σε κοινωνικές νόρμες,  η ασφάλεια μέσα στο πλήθος και ο συντηρητισμός ένας Υδροχόος δεν αισθάνεται στα νερά του. Είναι πολύ ανυπότακτος και ανορθόδοξος για να ταιριάξει. Ταυτόχρονα ωστόσο στη χαραυγή της εποχής του Υδροχόου η ατομικότητα είναι  στόχος,  η επιχειρηματικότητα στρέφεται σε ό,τι ονομάζεται «νέα εποχή» και η «συνειδητότητα» η λέξη κλειδί.

Η λέξη «αλλαγή» βρίσκεται σε κάθε δεύτερη πρόταση και πέφτει σαν φέιγ βολάν πάνω από τις σύγχρονες μητροπόλεις: από την οικογένεια ως θεσμό, στην κρατούσα ηθική και από τον τρόπο ντυσίματος μέχρι τον τρόπο ζωής όλα βρίσκονται σε κατάσταση ρευστότητας και αλλαγής. Η εποχή του Υδροχόου χρειάζεται να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην ατομικότητα και στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολλών.

Ο Υδροχόος είναι το ζώδιο της φήμης και της ιδιοφυίας. Ή ίδια η αστρολογία έχει σαν κυβερνήτη της τον πλανήτη Ουρανό. Ο Καρλ Γιουνγκ, ο διάσημος Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής  που δημιούργησε την αναλυτική ψυχολογία και μίλησε για το ασυνείδητο, τα αρχέτυπα και την εξατομίκευση, ενώ έκανε σημαντικές έρευνες με αστρολογικό περιεχόμενο ήταν Λέων με Υδροχόο ωροσκόπο. Θεώρησε ότι η γλώσσα των συμβόλων που χρησιμοποιεί η αστρολογία έχει μεγάλη αξία και είναι ένα κλειδί στην ανάγνωση της ατομικότητας.

Ο Γιουγκ είπε ότι αν ξανάρχιζε τη ζωή του από την αρχή θα διέθετε περισσότερο χρόνο στην έρευνα της αστρολογίας  χρησιμοποιώντας την σαν ένα ισχυρό εργαλείο σε συνδυασμό με την ψυχολογία- αυτό το δρόμο συνέχισαν  οι αστρολόγοι δημιουργώντας την ψυχολογική αστρολογία που βασίζεται πάνω στις ψυχολογικές του έρευνες.

Ουσιαστικά ένας Υδροχόος είναι πολλές φορές διχασμένος ανάμεσα στο κυνήγι της προσωπικής του επιτυχίας, στην επιθυμία του να τα καταφέρει κοινωνικά, να γίνει κάποιος που αναγνωρίζεται στον τομέα του ως σημαντικός και την ανάγκη του να αλλάξει τον κόσμο, να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, να πάει κόντρα στο ρεύμα και να διαφοροποιηθεί από τους άλλους.

Ένα ζώδιο δύο κυβερνήτες

 

Ο Υδροχόος έχει δύο κυβερνήτες: τον Κρόνο και τον Ουρανό οι οποίοι χρειάζεται να συνεργαστούν μεταξύ τους αλλιώς δημιουργείται χάος.  Ο Ουρανός είναι μια εξαιρετικά δυναμική ενέργεια που μπορεί να καταστρέψει  τις παλιές μορφές. Ο Κρόνος σχηματοποιεί και αποκρυσταλλώνει τις μορφές. Ο Κρόνος είναι ο πιο παλιός από τους θεούς και εκφράζει τον περιορισμό: αν δεν συγκεντρώσεις την ενέργειά σου σε ένα συγκεκριμένο στόχο δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Ο Ουρανός από την άλλη συμβολίζει το δυναμισμό της ζωής. Εάν καταλάβουμε αυτές τις δύο ενέργειες καταλαβαίνουμε και τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο. Χωρίς την υπευθυνότητα του Κρόνου η δύναμη του Ουρανού μπορεί να είναι καταστροφική. Χωρίς πειθαρχία (Κρόνος) δεν υπάρχει αληθινή ελευθερία (Ουρανός). «Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι για άλλη μια φορά μάς υπογραμμίζεται η δυαδικότητα των αέρινων ζωδίων σε  ένα ζώδιο, τον Υδροχόο, που περιέχει ριζικές αντιθέσεις που ορίζονται από τους δύο διαφορετικούς κυβερνήτες αυτού του ζωδίου: τον παραδοσιακό Κρόνο και τον μοντέρνο Ουρανό» λέει η Clare Martin.

O Κρόνος και ο Ουρανός είναι εντελώς αντίθετοι πλανήτες και εκφράζουν εντελώς διαφορετικά αρχέτυπα. Ο Κρόνος είναι παράδοση, συντήρηση, κατεστημένο, δομή, εξουσία, στάτους, τάξη. Ο Ουρανός είναι η επανάσταση, το νέο, η αλλαγή, η ρήξη, το σοκ, οι πρωτοποριακές  ιδέες που διαχέονται στην κοινωνία.  Εκεί που ο Κρόνος χρειάζεται σταθερότητα, διάρκεια  και υλοποίηση για να εξελιχθεί, ο Ουρανός είναι στραμμένος στο μέλλον,  στην ισότητα των πολιτών, στο θαυμαστό καινούργιο κόσμο που έρχεται.

Ουσιαστικά ένας Υδροχόος είναι πολλές φορές διχασμένος ανάμεσα στο κυνήγι της προσωπικής του επιτυχίας, στην επιθυμία του να τα καταφέρει κοινωνικά, να γίνει κάποιος που αναγνωρίζεται στον τομέα του ως σημαντικός και την ανάγκη του να αλλάξει τον κόσμο, να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, να πάει κόντρα στο ρεύμα και να διαφοροποιηθεί από τους άλλους. Από την μία πλευρά η εξάρτησή του από την γνώμη των άλλων και από την άλλη «δεν δίνω πεντάρα για αυτά που λέει ο κόσμος».  Ναι ένας Υδροχόος μπορεί να συζητάει άνετα με έναν αριστερό και να ακούει με ενδιαφέρον τον πιο σκληροπυρηνικό δεξιό. Δεν είναι υποκρισία. Μπορεί να έχει αριστερές θέσεις και συντηρητικό τρόπο ζωής και το αντίστροφο.  Δεν μπορεί να είναι ούτε αυστηρά αριστερός ούτε αυστηρά δεξιός. Στο βάθος είναι ένας αναρχικός με την ουσιαστική σημασία της λέξης.

Σαν τρίτο ζώδιο  του αέρα ο Υδροχόος ολοκληρώνει τον κύκλο έχοντας αναπτύξει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά αυτής της ποιότητας.  Ο Υδροχόος έχει κέντρο του τον Άνθρωπο. Προσπαθεί να βελτιώσει  τις συνθήκες, τις δομές και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι άνθρωποι, όλοι μαζί, θα εξελίσσονται. Ο Κρόνος μιλάει για κοινωνικές δομές τις οποίες ο Ουρανός θέλει να επανεφεύρει  χρησιμοποιώντας την οξυδέρκειά του και τα ιδανικά του.  Τελικά φαίνεται ότι παρόλες τις τεράστιες μεταξύ τους διαφορές οι δύο πλανήτες συγκλίνουν . 

 

 

Υδροχόος, ο φύλακας της φωτιάς-γνώσης

(συνέχεια)

Ένα υδροχοΪκό πορτραίτο

 

Ο Υδροχόος υπάρχει για να δώσει διαύγεια και αυθεντικές απόψεις στα κονωνικο/πολιτικά θέματα, για να συμμετάσχει σε θέματα δικαιοσύνης και ευθύνης στο πνεύμα της γαλλικής επανάστασης που συνοψίζεται στο Ελευθερία-Ισότητα- Αδελφότητα.  Υδροχόος είναι κάποιος που θέλει να ευχαριστεί τους ανθρώπους αλλά στο δρόμο θα πρέπει να ανακαλύψει ότι μπορεί να έχει κύρος χωρίς να φοβάται μήπως γίνει εξουσία και να δει ότι η ιδιαιτερότητα, η αυτονομία και η αυτοτέλεια του αποτελούν και τη μεγάλη δύναμή του.

Η σκιά του Υδροχόου  έχει υποτίμηση των αισθημάτων. Όταν όμως είναι ανίκανος να δει ότι ο καθένας είναι ιδιαίτερος και ίσος λειτουργεί από μια εγωκεντρική, αυταρχική σκοπιά σύμφωνα με την οποία μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Στη χειρότερη περίπτωση ο Υδροχόος αγωνίζεται για την ομάδα αλλά μυστικά αισθάνεται υπεράνω και περιφρονεί τους «συνηθισμένους» ανθρώπους. Με αγωνία να αγαπηθεί και να αναγνωριστεί ως μοναδικός υιοθετεί προκαταλήψεις, γλιστράει στην ευνοιοκρατία και μοιράζει προνόμια στους «δικούς του».

Οι Υδροχόοι ενεργοποιούνται αισθηματικά περισσότερο με τις δουλειές τους παρά με τους άλλους ανθρώπους.  Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τους αρέσει πολύ η δουλειά που κάνουν αφού είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε αυτή όλο τον χρόνο τους,  την ενέργεια και το δυναμισμό τους. Το σπίτι είναι σημαντικό για τους Υδροχόους μόνο σε επίπεδο στάτους συμβόλου- αποτελεί τη υπερηφάνεια τους και δείχνει το κύρος τους.

Οι Υδροχόοι έχουν δυσανεξία σε κάθε απαγόρευση. Είναι αυτοί που μαθαίνουν μόνοι τους, επιλέγουν μόνοι τους, ακολουθούν το δικό τους δρόμο. Από τον Τζον Κένεντι, μέχρι την Εντίθ Πιαφ και από τον Νέλσονα Μαντέλα μέχρι τον Φρανκ ΣΙνάτρα που είχαν Ουρανό στον Υδροχόο, όλοι  ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που καθόρισαν οι ίδιοι τη μοίρα τους πληρώνοντας το αντίτιμο των επιλογών τους.

Παρόλα που οι Υδροχόοι έχουν γερά σώματα αυτό που έχει σημασία είναι το μυαλό τους. Έτσι δεν ασχολούνται συνήθως με δουλειές  που απαιτούν φυσικές ικανότητες, ή δεξιοτεχνία,  αλλά με ό,τι κινητοποιεί την ευφυΐα τους και όπου μπορούν να είναι διανοητικά δημιουργικοί. Είναι επικριτικοί και απαιτητικοί όταν βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και καθόλου εύκολοι με τους κάτω από αυτούς, ή με όσους συνεργάζονται. Η ψυχρότητα και η αποστασιοποίηση σαν χαρακτηριστικά τους μάλλον φτιάχνουν τείχη γύρω τους παρά ελκύουν. Όταν όμως έχουν συναίσθηση του εαυτού τους και τα αισθήματά τους ρέουν ανεμπόδιστα δεν υπάρχει άλλο ζώδιο που να εκπέμπει τέτοια μεγαλοψυχία και μαγνητισμό.  Όταν «νιώθουν» αγάπη, αντί να την «σκέφτονται» είναι μοναδικοί.

Οι Υδροχόοι μπορούν να κινηθούν με άνεση μεταξύ δύο κύκλων φίλων, που πιθανόν να μην συναντηθούν ποτέ μεταξύ τους, αλλά που αν βρισκόντουσαν κάποια στιγμή όλοι μαζί θα ένιωθαν τεράστια έκπληξη αφού ο ένας κύκλος μπορεί να είναι εντελώς συντηρητικός (εξ αιτίας του Κρόνου) και ο άλλος να απαρτίζεται από ανθρώπους αντισυμβατικούς, εκκεντρικούς, διαφορετικούς εξ αιτίας του Ουρανού.

Οι Υδροχόοι μπορούν να ξεχωρίσουν σε οργανωτικές δουλειές, ή σε μεγάλες εταιρίες. Είναι έτοιμοι να ανοίξουν καινούργια μονοπάτια φέρνοντας μαζί τους καινούργιες ιδέες, εφευρετικότητα και διαφορετική προσέγγιση. Σκεφθείτε τον Μότσαρτ τον Τόμας Έντισον, τον Δαρβίνο και τον Αβραάμ Λίνκολν, τον Τζέιμς Ντιν και τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Κάρολο Ντίκενς και τον Ντιορ, την Όπρα Γουινφρει, τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ και την Έλεν ντε Τζένερις όλοι είναι Υδροχόοι που άνοιξαν νέους δρόμους. Να σημειωθεί ότι στατιστικά οι Υδροχόοι έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό διασήμων από όλα τα ζώδια. 

Οι Υδροχόοι έχουν δυσανεξία σε κάθε απαγόρευση. Είναι αυτοί που μαθαίνουν μόνοι τους, επιλέγουν μόνοι τους, ακολουθούν το δικό τους δρόμο. Από τον Τζον Κένεντι, μέχρι την Εντίθ Πιαφ και από τον Νέλσονα Μαντέλα μέχρι τον Φρανκ ΣΙνάτρα που είχαν Ουρανό στον Υδροχόο, όλοι  ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που καθόρισαν οι ίδιοι τη μοίρα τους πληρώνοντας το αντίτιμο των επιλογών τους.

Ο υπεράνθρωπος Προμηθέας

 

Όταν μιλάμε για new age, για νέα εποχή, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στην εποχή του Υδροχόου κι όταν μιλάμε για Υδροχόο έχουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας την νέα εποχή που ήδη ανατέλλει. Από τη δεκαετία του 60 ο Υδροχόος ταυτίζεται με μια νέα περίοδο της ανθρωπότητας όπου θα θριαμβεύσει η αγάπη και η αδελφοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους.

Όμως όπως πάντα ένα ζώδιο είναι περισσότερο σύνθετο από τα κλισέ που το φορτώνουμε. Όταν αναφερόμαστε στα αρχέτυπα  του Υδροχόου   μιλάμε πέρα από τον Κρόνο και τον Ουρανό για τον Προμηθέα που φαίνεται ότι ταιριάζει πολύ καλύτερα στον πυρήνα αυτού του ζωδίου. Ο Τιτάνας Προμηθέας ανήκει στη φυλή του Κρόνου αλλά παίρνει το μέρος του Δία στη μάχη εναντίον του πατέρα του Κρόνου  όπως αργότερα θα πάρει το μέρος των ανθρώπων στην μάχη τους με τους θεούς.  «Ο Προμηθέας» , λέει η Λιζ Γκριν, « είναι ο μεγάλος συμπαντικός κοινωνικός λειτουργός που κλέβοντας τη φωτιά από το Δία για να τη δώσει στους ανθρώπους  ενσαρκώνει  ένα πνεύμα που δεν ικανοποιείται με τη ζωή του ενστίκτου αλλά που μεγαλώνοντας γίνεται  συνεχώς καλύτερος και περισσότερο φωτισμένος».

Ο Προμηθέας λυτρώνει την ανθρωπότητα από το σκοτάδι. Όπως λέει ο ίδιος ο Προμηθέας στην τραγωδία του Αισχύλου , Προμηθέας Δεσμώτης,   όλες οι τέχνες και οι επιστήμες με τις οποίες η ανθρωπότητα  εξελίχθηκε προέρχονται από αυτόν. Αυτή η  ευεργετική πλευρά της προμηθεικής  φύσης  αναγνωρίζεται εύκολα στο ενδιαφέρον του Υδροχόου για την ανθρώπινη κατάσταση και εξέλιξη.  Υπάρχει  ωστόσο ένα παράδοξο στη δράση του Προμηθέα: η ορμή του για συνειδητότητα συγκρούεται με το ασυνείδητο.

Μπορούμε να δούμε τον Προμηθέα σαν ήρωα  αφού πρόσφερε στον άνθρωπο τη θεϊκή δημιουργική φωτιά, αλλά από την πλευρά των θεών διέπραξε ένα έγκλημα, μια αμαρτία. Ο Καρλ Γιουνγκ λέει ότι η αίσθηση της αμαρτίας  αναδύεται όταν  κάνουμε προσπάθεια για να γίνουμε άτομα, ιδιαίτερες προσωπικότητες, όταν προσπαθούμε να είμαστε συνειδητά ο εαυτός  μας.  «Δίπλα  στον αγνό αλτρουισμό  του Υδροχόου  υπάρχει  μια βαθιά αυτοαμφισβήτηση: σπάνια έχω δει τέτοια επιδεξιότητα στην αυτοτιμωρία και στον αυτόεξευτελισμό  όση των Υδροχόων που  προσπαθούν να εκφράσουν κάτι από το προμηθεικό πνεύμα,  ή να συνεισφέρουν κάτι,  έστω και μικρό , στην προσωπική ή συλλογική εξέλιξη», λέει η Λιζ Γκριν.

Ο μύθος λέει ότι ο Προμηθέας τιμωρήθηκε, όντας  αλυσοδεμένος στον Καύκασο, ένας γύπας να τού τρώει το συκώτι το οποίο ξαναδημιουργούταν κάθε πρωί. Ο Προμηθέας που έφερε τη γνώση υποφέρει από την αλλαγή της συνείδησης, από την επέκταση της συνείδησής του. Δεν μοιάζει με κανένα από τους άλλους ανθρώπους πια. Ξεπέρασε το ανθρώπινο επίπεδο με αποτέλεσμα να αποξενωθεί από την ανθρωπότητα. Ο πόνος της μοναξιάς είναι η εκδίκηση των θεών αφού ποτέ πια δεν θα επιστρέψει στους ανθρώπους.  Κατά τον μύθο ο Προμηθέας  είναι δεμένος στους μοναχικούς βράχους του Καυκάσου εγκαταλειμμένος από θεούς και ανθρώπους.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η αποξένωση από τους συνανθρώπους είναι ένα επώδυνο δίλημμα για τους κοινωνικούς Υδροχόους. Όλοι οι τομείς που βρίσκονται κάτω από την αιγίδα του Υδροχόου- η επιστήμη, οι εφευρέσεις, οι κοινωνικές υπηρεσίες, η ψυχολογία, ακόμα και η αστρολογία συνδέονται με τη  μοναξιά που είναι η τιμή που πληρώνουν για την προσβολή στον Δία.

Υδροχόος, ο φύλακας της φωτιάς-γνώσης

(συνέχεια)

Από τον Προμηθέα στον Φρανκενστάιν

 

Το μυθιστόρημα Φρανκενστάιν  της αγγλίδας Μαίρης Σέλεϊ, που γράφτηκε στα μέσα του 1816 και εκδόθηκε το 1818 στην Αγγλία έχει σαν επίκεντρό του τον Βίκτορα Φρανκενστάιν, νεαρό φοιτητή της ανατομίας και της χειρουργικής που δίνει ζωή στα άψυχα και δημιουργεί το Τέρας. Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι εύγλωττος: Φρανκενστάιν, ή ο Σύγχρονος Προμηθέας.  Μιλάμε ξανά για το προμηθεικό αρχέτυπο του Υδροχόου. Ο Βίκτωρ Φρανκενστάιν, ως άλλος Προμηθέας, εκτείνει τα όρια της επιστήμης, δημιουργεί ζωή από το θάνατο, γίνεται ο Δημιουργός διαπράττοντας ύβρη. Σε αυτό το βιβλίο έχουμε και το θέμα της διαφορετικότητας: ο Φρανκενστάιν απορρίπτει το Τέρας επειδή είναι «διαφορετικό». Το Τέρας είναι επαναστάτης.

Ο Φρανκενστάιν είναι μια Ουράνια/Υδροχοική  προσωπικότητα δημιουργημένη από μια γυναίκα που είχε τον Ήλιο της σε σύνοδο με τον Ουρανό στην Παρθένο.  Αυτή η σύνοδος δείχνει ότι η Μαίρη Σέλεϊ  ελκυόταν από αντισυμβατικούς άντρες- αυτή είναι μια πρώτη ερμηνεία της συνόδου Ήλιου/Ουρανού σε ένα γυναικείο χάρτη. Έτσι ο Φρανκενστάιν ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής της έκφρασης –  μια Ουράνια προσωπικότητα που ξεφεύγει από κάθε όριο. Η Μαίρη Σέλει γεννήθηκε το 1797, οκτώ χρόνια μετά τη γαλλική επανάσταση και δεκατρία μετά την ανακάλυψη του πλανήτη Ουρανού- στην εποχή δηλαδή που ο Διαφωτισμός γινόταν αισθητός.

Μία από τις ιδέες που βρισκόταν κατ’ εξοχήν στο επίκεντρο της Ρομαντικής σκέψης ήταν η τάση να παρομοιάζεται / συνδέεται ο Σατανάς με τον Προμηθέα. Να θυμηθούμε ότι ο Λούσιφερ, ο  Εωσφόρος- «αυτός που φέρνει το φως»- πριν επαναστατήσει  κατά του Θεού ήταν ο πρώτος στην ιεραρχία των αγγέλων έχοντας δύναμη, λαμπρότητα και σοφία. Η σύνοδος του Ήλιου/Ουρανού  διευκόλυνε το συγχρονισμό της Σέλεϊ  με το κύμα της εποχής. Ο Φρανκενστάιν είναι ένας μοντέρνος Προμηθέας  που χάνει το δρόμο του, που το εφευρετικό του πνεύμα εργάζεται φαινομενικά για το καλό  αλλά που όμως δημιουργεί το τέρας  που καταστρέφει το δημιουργό του.

 

Υστερόγραφο

 

Στις σχέσεις οι Υδροχόοι χορεύουν σαν την πεταλούδα γύρω, κοντά, ή μακριά από τη φλόγα. Συνήθως ένας Υδροχόος  έλκεται από ανθρώπους που είναι ελεγκτικοί, αλλά  τους οποίους  δεν αντέχει για πολύ. Γοητεύεται από αυταρχικές προσωπικότητες, αλλά είναι ζήτημα χρόνου να τους δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Διατηρεί τον έλεγχο δημιουργώντας απόσταση. Δεν ανήκει στα ζώδια του έρωτα, του σεξ ή του ρομάντζου. Τα αισθήματά του μπορεί να είναι βαθιά και μακράς διάρκειας, αλλά δεν θέλει –κι αυτό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου– να φανεί γλυκερός,  ή σε ανάγκη, κολλημένος ή συναισθηματικά εξαρτημένος. Η αποστασιοποίηση από τα αισθήματά του μπορεί να είναι τραυματική για τους άλλους. Ναι, ο Υδροχόος ζει ανάμεσά μας,  αλλά δεν είναι ένας από εμάς.

ΣΧΟΛΙΑ